Банкеръ Daily

Общество и политика

София отново отряза Скопие за ЕС

Премиерите Зоран Заев и Стефан Янев на среща в София на 17 юни.

България продължи да отказва да се поддаде на натиска да каже "да" на пътя на Северна Македония към ЕС, въпреки предупрежденията от страните от блока, че с тази блокада "ЕС си стреля в крака“.

Министрите по европейските въпроси  обсъдиха приемането на рамката за преговори за Република Северна Македония и Албания и според дипломатически източници България е отказвала да отстъпи, съобщава  агенция МИА.

Според  македонската агенция най-настоятелна е била Германия, която показва силен ангажимент за започване на преговори със Скопие.На българските дипломати е изтъкнато, че е заложено доверието в целия Европейски съюз и че критиките на страните членки към позицията на България са „многобройни“. 

Българският представител е заявил, че „ЕС не разбира дълбочината на проблема“ между Скопие и София, че този спор е европейски въпрос и че България е в „специфична ситуация“ поради предстоящите избори през юли.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев миналата седмица беше на посещение в България.  Заев заяви, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Засега обаче Скопие не показва истинско желание да отговори на българските изисквания за прекратяване на историческите спорове и езика на омразата. Въпреки положителните декларации липсват резултати в изпълнението и прилагането на подписания през 2017 година договор за добросъседство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във