Банкеръ Daily

Общество и политика

София не заслужава още от същото, посочват в декларация съветниците от "Демократична България"

"София може много повече, но има нужда от промяна. Резултатите от изборите показаха, че софиянци не разпознават нито ГЕРБ, нито БСП като еднозначен носител на тази промяна. Надеждата на хората за нещо различно ни изпрати в Столичния общински съвет като трета сила. Каква ще бъде нашата роля като съветници на Демократична България в Общинския съвет на София? Отговорът е съвсем прост: онова, за което демократичната общност ни изпраща тук, е да не допуснем още от същото."

Това се казва в декларация на общинските съветници от "Демократична България" по повод полагането на клетва в Столичния общински съвет. В документа пише още, че София не заслужава още от същото. София не заслужава опасен въздух, недостъпна среда и ремонти на ремонтите. София може много повече.

От обединението са убедени, че политическата задача на "Демократична България" е да наложи дневния ред на бързата, належаща модернизация. Защото модернизацията означава високо качество на живот, възможности за свобода и инициатива и гражданско достойнство за всеки столичанин.

"Ролята ни в Столичния общински съвет ще бъде ролята на опозиция с прозрачни цели, почтеност и доказан експертен потенциал. От нас няма да видите безпринципни съюзи, търговия с постове или компромисни съглашения. Ще формираме единствено принципни мнозинства около важните за столичани теми", се казва още в декларацията.

Демократите посочват, че приоритетите, за които ще работят в този съвет, са същите, с които са спечелили доверието на избирателите си:

Прозрачен общински съвет с аргументирани решения

"Ще работим за прозрачното функциониране на Столичния общински съвет и неговите комисии. Искаме общински съвет, в който се прилагат стандартите за отчитане на гласуване, публикуване на документи и стенограми, приложими за Народното събрание. Общински съвет, който излъчва работата си онлайн, включително заседанията на комисиите. Съвет с поименно електронно гласуване, незабавни протоколи и добре аргументирани решения, както и нормативна уредба, създаваща ясни и справедливи правила и регулации", обещават от "Демократична България".

Прозрачна, ефективна и удобна администрация

Общинските съветници от обединението ще настояват за въвеждането на електронно управление, което осезаемо и трайно да подобри отчетността на администрацията и обслужването на гражданите и бизнеса от Столична община.

Реална финансова децентрализация

Демократите посочват, че ще работят за това Столичният общински съвет да определи дял от приходите, който безусловно да се разпределя към районите.

Реална административна децентрализация

Съветниците ще работят за ясно определени правомощия и отговорности на районните кметове. 

Въздух за дишане

"Ще работим за това да върнем Витоша на гражданите, да спрем проекта за инсинератор и да преразгледаме транспортните схеми, за да осигурим бърз и ефективен обществен транспорт с управление на трафика чрез употребата на данни и умни технологии", обещават още представителите на "Демократична България".

Ефективно гражданско включване

Те ще настояват за ефективно включване на гражданите в процеса на вземане на решенията, включително и за реални, навременни обществени обсъждания на бюджета и градското планиране. 

Край на презастрояването

Съветниците демократи са категорични, че ще настояват Общият устройствен план да бъде бързо осъвременен и да бъде приета програма за неговото поетапно прилагане.

Опазване на зелените площи и публичните пространства

От "Демократична България" ще предложат нова методика за изкупуване на имоти, за да запазим и развием зелените площи и публичните пространства, като бъде защитен и интересът на собствениците.

Реформа в управлението на общинските дружества

"Ще настояваме за пълен одит на досегашната дейност и за промяна в модела, по който се управляват общинските дружества, за да ги превърнем в ефективни и отчетни структури, които работят за софиянци, вместо да бъдат канали за източване на столичния бюджет", твърдят още те.

Премахване на нелегитимната комисия за обществени поръчки

Съветниците ще настояват за премахване на комисията за контрол над обществените поръчки и одит на нейната дейност в миналото.

Достъп до ясли и детски градини за всички деца

Ще настояват още за всяко дете, на което не е осигурен достъп до ясла или детска градина, семейството да получи ваучер от общинския бюджет. 

Модерно образование за всяко дете

Представителите на демократичната общност ще искат да бъдат подобрени условията за образование и спорт за децата на София.

Децентрализация на културната политика

"Ще работим за това развитието на културата да се превърне в първостепенна задача на Столична община: да има работещи програми за опазването на културното наследство и многообразие, бюджетът за култура да бъде увеличен и изчистен от неприсъщи за целта плащания, а свободната творческа инициатива да бъде разширена и стимулирана. Ще настояваме за децентрализация на културната политика и за това районните кметства да получават адекватна помощ за създаването на културни продукти", се посочва още в декларацията.

Княжеска градина без Паметник на Съветската армия

"Демократична България" щяла да върне "достойнството на една от знаковите градини на столицата".

В документа се посочва, че всеки от тези приоритети идва от гражданите и отразява всичко онова, което те са доверили на бъдещите общински съветници за нуждите на София.

"София има нужда от открито и честно управление, което да гарантира, че всеки лев от данъците на софиянци ще води до по-добро качество на живот за всички в града ни", пише в декларацията.

"София има нужда:

да прекратим съществуващите практики на занижен контрол при изпълнение на договорите;

да спрем изтичането на обществен ресурс в безкрайни “ремонти на ремонта”;

да прекратим липсата на конкуренция при определяне на изпълнители и концентрирането на публични средства в любими на властта фирми."

Според "Демократична България" София има нужда от ясна посока и предвидимост в намеренията на управлението.

Новите съветници са категорични, че София няма нужда от действия на парче, от гасене на “пожари и тичане след проблемите, а от споделена с гражданите визия за общото ни живеене. Визия с конкретни и измерими цели, така че всеки да може да допринася и да знае каква е посоката на града ни.

"Ролята на силния общински съвет, на общинския съвет, който работи за интересите на гражданите, е да осигури нови стандарти на отчетност при изпълнението на взетите решения, да осигури пълна прозрачност в управлението на публичните ресурси и да наложи категоричен контрол върху действията на администрацията.

Само така София ще може да се превърне в уютен и проспериращ дом, а всички ние – в нейни добри стопани", се казва в заключение в декларацията на общинските съветници от "Демократична България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във