Банкеръ Daily

Общество и политика

София не е Будапеща, не е и Истанбул

Оказа се, че в Орбанова Унгария и дори в Ердоганова Турция има гражданско общество. Има граждани с достойнство, които уважават свободата и демокрацията, държат на правата си и никаква диктатура не е в състояние да ги уплаши. В тези държави опозицията загърби различията си и дребните дрязги, и успя да се обедини в името на голямата цел, на каузата – за промяна, да се отвоюват знакови градове от диктатурата на управляващите, да им се покаже, че никоя власт не е вечна, независимо с какви методи си служи. Обединената опозиция удари шамар и на Орбан, а на Ердоган – два пъти.

Претенциозна София показа точно обратното. Че няма гражданско общество, способно да защити себе си, децата си и бъдещето си от войнстващата посредсвеност и арогантност, от властващата корупция, която ги ограбва. Има фрагментирана аморфна маса, в която отделните й сегмети се мразят неистово и нищо не е в състояние да ги примири дори временно за някакво общо дело.

Оказа се, че тяснопратийният егоизъм и идеологическият снобизъм са по-силни от всякакъв инстинкт за общност. Оказа се, че криворазбраният индивидуализъм е по-важен от макар и временната обща кауза.

Оказа се също, че е по-лесно да мърмориш и да псуваш в кухнята, отколкото да си направиш труда да вземеш решение и да поемеш отговорност за страната си и за себе си в ключов момент. Очевидно още дълги години ние, българите ще чакаме някой друг да ни реши проблемите и да ни оправи.

Няколко дни наблюдавах драматичните дискусии на десните си приятели във Фейсбук. При част от тях надделя прагматизмът и здравият разум. При други обаче имаше мъчителна борба между желанието да забият едно кроше на ГЕРБ и евентуална изневяра на идеологическата им чистота и непорочност. Това, доколкото въобще става въпрос за някаква идеология, начин на мислене и принципи или за мантри, възприети като Десетте божи заповеди, които фанатично не се нарушават за нищо на света и в името на каквато и да било кауза. Та, тези, последните, дълго се гърчиха в социалната мрежа, но накрая решиха, че няма как да гласуват за „комунистка”. А Мая Манолова никога на е била член на БКП, само на БСП. Корнелия Нинова – също. Член на БКП е бил Бойко Борисов, но...сега той е десен, демократ, припознат и от ЕНП (макар и по користни причини). Затова тези десни демократи или си останаха вкъщи, или дадоха рамо на Йорданка Фандъкова за кмет на столицата, т.е. оставиха града си в ръцете на Борисов за още четири години. Понеже са много принципни. Защото, когато отказваш да помогнеш на съгражданите си (включително и левите) в нужда, няма защо да се чудиш, че все по-малко хора те разбират.

Вярно е, че Манолова получи подкрепа и от десни избиратели. Но ако гласуването беше масово и избирателната активност по-висока, крайният резултат щеше да е различен.

Между другото, живеещите в т. нар. Пиринска Македония дадоха много добър пример и урок на сънародниците си. Те успяха да се освободят от компрометирани кметове, въпреки че и там със сигурност е имало заплахи и купени гласове. Първо, това стори Банско и то още на първия тур – двумандатният им кмет Георги Икономов беше буквално изгонен. На втория тур това направи и Благоевград – Атанас Камбитов не успя да постигне трети мандат, въпреки че получи доста „пара” от премиера и беше човек на Цветанов. И в двата града спечелиха независими кандидати. Значи, когато хората наистина поискат нещо, то може да стане. Но ако само заемат пози – няма как.

И още нещо показателно. След изненадата, която поднесе младият Борис Бонев в София на първия тур, в Русе кметския вот спечели Пенчо Милков. Той е партиен кандидат, на БСП, но е млад човек, образован, отскоро в политиката, необременен със „скелети в гардероба”, с други думи – ново поколение. Вярно, че структурата на ГЕРБ в Русе беше раздвоена и демобилизирана, след трусовете около отстраняването на Цветанов, после и на Пламен Стоилов, но русенци ясно показаха какви политици и управленци искат.

На купения цигански вот няма да се спирам. За него се говори достатъчно цяла седмица, но това не попречи на търговците на гласове още по-арогантно и явно да го правят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във