Банкеръ Daily

Общество и политика

София има план за адаптация към климатични промени, който не се изпълнява, твърди Борис Бонев

"Въпреки че има план за адаптация към климатични промени, които ще доведат до подобен тип феномени – чести интензивни валежи, нищо от този план не се реализира". Това каза пред БНР Борис Бонев – общински съветник от "Спаси София". Той посочи, че инфраструктурата на столичния град не се поддържа, шахтите често са запушени, има квартали без канализация. Бонев изтъкна обаче, че дъждът в понеделник вечерта е бил много силен и много малко градове и държави биха могли да се справят без проблеми с такова количество дъжд.

"Мерките, заложени в този план за действие, свързан с климатичните промени, са в правомощията на кмета, но остават само на хартия. Като общински съветник не съм коментирал този факт в Общинския съвет, защото не се беше случвало подобно нещо", допълни той. По думите на Бонев управляващото мнозинство в столицата от ГЕРБ и ВМРО не изпълняват дори документите, които сами са приели.

Общинският съветник от "Спаси София" коментира още, че Столичната община дори за това, за което е осигурила пари, не успява да го реализира. Според него става дума за липса на организация, а често и за липса на компетентност.

"Има проект за над 450 млн. лева, който е за изграждане на канализация в кварталите на София от Витошката яка, финансиран по европейските програми, който трябваше да започне да се реализира преди 2 години, но не се случва", обясни Бонев.

Той се обяви категорично против намерението на Центъра за градска мобилност  да изтегли заем от 15 млн. лева заради загубите от коронакризата. "Не приемам някой да иска със заеми да покрива своите разходи, преди да е направил всичко възможно да оптимизира разходите си и да увеличи приходите си", категоричен е Бонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във