Банкеръ Daily

Румен Радев

София е в топ 10 на столиците в Югоизточна Европа за стартиращ бизнес

"За мен е удоволствие да домакинствам и да открия първата среща между български стартиращи компании и германския бизнес." Това заяви президентът Румен Радев на откриването на срещата на български стартиращи фирми с представители на водещи немски компании с бизнес в България. "Идеята се роди след разговор с посланика на Германия Кристоф Айххорн. Показателно за нашето сътрудничество е че за втори пореден ден организираме събитие с германски предприятия", добави Радев.

По думите на държавния глава германският бизнес носи положителни модели на бизнес практики за повишаване на икономическия растеж. "Германия има екоситема на стартирали предприятия, която ражда такива предприятия, които стават световно известни. В България също имаме екосистема за стартиращи предприятия", каза още той.

Радев отбеляза, че София е в топ 10 на столиците за стартиращ бизнес. "В София най-успешно се реализират предприятията в цяла Югоизточна Европа. 15 000 са изградените нови места. Можем да способстваме тези елементи да ни свързват още повече", каза той.

"Нашата все още крехка екосистема може да се свърже с по-големите. Тук е важна ролята и на държавата и на институциите да способства в тези връзки и да започнете да се разраствате. Всяка една положителна стъпка за стартиращите предприятия увлича много млади хора да се реализират в България", допълни още президентът.

Радев започна събитието с една минута мълчание в памет на актрисата Стоянка Мутафова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във