Банкеръ Daily

Общество и политика

София е на 13-о място в света по мръсен въздух

Днес София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух. Първите места са за пакистанския град Лахор, Делхи и Мумбай в Индия. Столицата на Хърватия Загреб е на четвърто, а тази на Босна и Херцеговина - Сараево е на седмо място.

На най-чист въздух се радват в столицата на Австралия - Канбера, а непосредствено след нея се нареждат нашите съседи в Скопие, на трето място е Нагоя в Япония.

София влезе в червения сектор по замърсеност на въздуха тази сутрин, като показателят за фини прахови частици е 59.2 µg/m³, сочи индексът за качеството на въздуха в столицата.

Най-мръсен е въздухът в столичните квартали "Хиподрума" и "Павлово", следвани от "Надежда" и "Младост". Замърсяването стига и до местността Копитото и в сравнение с предишните дни нивото се е покачило.

От Столичната община отново призовават гражданите да използват градския транспорт и при възможност да изберат алтернативен начин на отопление, вместо твърдо гориво.

Прогнозата за утре е нивата на фини прахови частици да се понижат.

Преди месец кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на научно-приложното изследване „Изследване и определяне на приноса на различни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели“ заяви, че "качеството на въздуха и борбата със замърсяването остават приоритет за Столичната община." 

Според представените тогава данни - 25% от замърсяването на въздуха се дължи на почвата и праха от улиците, 23% от вредните емисии се отделят при изгарянето на биомаса, в това число и дървесина, 16% - от външните за града източници и 19% - от горенето на въглища. Оказва се, че вредата от трафика, която рефлектира върху въздуха в столицата е само 9%. Източници на замърсяване са още: индустрията с 4%, отоплителни централи на газ - 4% и други източници - под 1%. 

Столичният градоначалник обяви три от мерките срещу мръсния въздух за 2021 г. 

Ще се мият повече улиците 

По думите на кмета, площите, които се мият в София от 2017 г. досега, са се увеличили 4 пъти. Фандъкова обяви, че за 2021 г. парите за миене на улици ще се увеличат с 30% от бюджета на общината и допълни, че предстои обсъждане.

От "кални точки" в зелени

Фандъкова съобщи, че се създава нова програма за облагородяване на такива пространства. "Включени са 73 кални точки, бюджетът е 1,2 млн. лв., средствата ще се получават от районните кметове с проекти. "Овча Купел", "Красна поляна" и "Надежда" имат готовност и още тази седмица ще получат бюджет. Пространствата ще се оградят, озеленят, ще се създават истински паркинги, ограждения, засаждане на дървета", уточни тя.

Засилени проверки

Кметът увери, че ще има засилени проверки на строителните обекти и на автомобилите, които пренасят строителни материали. При направени 49 проверки на МПС-та за транспортиране на строителни материали, са съставени  7 акта за нарушения. Освен това са проверени и над 1900 строителни площадки.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във