Банкеръ Daily

На 8 и 9 юли

София е домакин на Срещата на върха на инициативата "Три морета"

На 8 и 9 юли София е домакин на Срещата на върха на инициативата "Три морета" и на съпътстващ я бизнес форум. 

Инициативата обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море - България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Тя служи като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство и инструмент за привличане на инвестиции към Централна и Източна Европа в транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура.

Първият 1 милиард за развитието на тази част от Европа беше обявен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп: "Така ще се подсигурят суверенитетът, сигурността и свободата на вашите народи от външна принуда. Нациите от "Три морета" ще бъдат по-силни от когато и да било".

Интерес за инвестиционно партньорство към „Три морета“ е заявен и от държави, извън нейния географски обхват. Сред тях са Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.

"Три морета" е създадена през 2015 г. от тогавашните президенти на Хърватия и Полша Колинда Грабар-Китарович и Анджей Дуда с цел привличане на водещи бизнесмени към развитието на Източна Европа. От миналата година инициативата включва и инвестиционен фонд, функциониращ на пазарна основа.

По този повод американският държавен секретар заяви Антъни Блинкън призова:

"Със започването на повече проекти ще докажете важността на инициативата - както на вашите избиратели, така и на света. Един по-голям инвестиционен фонд ще направи това възможно. Фондът расте и 9 от 12-те членки вече са инвестирали. Призовавам онези, които все още не са, да го направят скоро, за да се гарантират ресурсите за допълнителни проекти, привличането на повече частен капитал и демонстрирането на споделения ангажимент."

Една от опорните точки на "Три морета" е концепцията за интелигентна свързаност - създаването на "умни" транспортни коридори между страните участнички за безпроблемен пренос на стоки с помощта на най-съвременни пътища, жп транспорт и логистични центрове. Освен това се предвижда и разработването и продаването на иновации по целия свят.

"Концепцията за интелигентна свързаност се вписва много добре в един от водещите приоритети на Европейската комисия, а именно - създаването на общо пространство за данни на Европейския съюз. Но ние смятаме, че имаме конкурентно предимство спрямо останалата част на блока, защото имаме по-малко системи, наследени от миналото, които да се явят пречка. Регионът на инициативата "Три морета" може да се превърне в лидер в цифровите връзки и връзките за данни. Не само за Европа, а за целия свят", казва  президентът на Естония Керсти Калюлайд. 

"Три морета" не е алтернатива на Европейския съюз, а негова съставна част, категоричен е Йонатан Всевиов - генерален секретар на естонското външно министерство. В Талин се проведе последната Среща на върха на инициативата.

"Другият аспект е рекламирането на нашия регион като регион. Да, ние сме 12 суверенни държави, членки на Европейския съюз, 110 милиона души, частта от блока с най-бърз растеж. И въпреки това често не ни приемат като регион, а само като съвкупност от отделни страни. Това трябва да се промени", категоричен е той.

"През последните 30 години всички страни от инициативата "Три морета" постигнаха невероятен успех в икономическото развитие и изграждането на свързаност с останалата част от Европа. Но изграждането на инфраструктура отнема време. Нивото на свързаност между държавите - част от инициативата, с останалата част на континента, е изостанала. Ефектите на Желязната завеса са все още видни. По данни на МВФ пропастта в инвестициите в свързаност в нашата част на Европа е над 1 трилион евро. Тази празнина трябва да се запълни. Междувременно, свързаността се превърна в стратегически въпрос. Завърна се политиката на великите сили, оспорва се свободната пазарноориентирана демокрация. Именно в сферата на свързаността е най-важната надпревара между фундаментално различни политически и икономически модели. Който контролира тези средства - физически и дигитални, ще спечели 21-ия век", допълва Йонатан Всевиов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във