Банкеръ Daily

Общество и политика

София чества своя празник

София отбелязва своя празник - 17 септември. Църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, се чества Денят на София. Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Почитта към мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София е и почит към добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Според преданието София е била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите 3 дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов (в деня на смъртта им съответно са на 12, 10 и 9 години). Заради привързаността си към християнството св. София и нейните дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните. В житията се споменават императорите Нерон, Адриан, Траян, Диоклетиан, като варира начинът, по който е било изпълнено самото наказание. Значението на разказа обаче остава непроменено. 

По традиция честванията на празника ще започнат с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени звания "Почетен гражданин на София", "Почетен знак на Столичната община", както и "Значка на София". След това общинският съвет ще заседава за последно в този състав и в този мандат. Следващата сесия на общинарите ще е след изборите на 27 октомври. В дневния ред на последното заседание са включени по-скоро предизборни точки като решаването на проблемите със застрояването на спорни имоти в район "Младост" или отчуждаването на последния имот, нужен за изграждането на кръгово кръстовище в район "Студентски".

Празничната програма започва в 11:30 часа с официална церемония по издигането на знамето на града пред храма "Света София" и тържествен водосвет.

В 18.30 в Народния театър „Иван Вазов" ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Краят на тържествата ще постави светлинно шоу на площад Александър Първи от 20:30 часа.

Денят на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

По повод празника на София днес с безплатен вход ще работят Зоологическата градина, парк-музей „Врана", Регионалният исторически музей и Софийската градска художествена галерия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във