Банкеръ Weekly

Общество и политика

СОФАРМА - СДЕЛКА С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ

Четирима са състезателите в четвъртата поредна приватизационна процедура за продажбата на Софарма. Крайният срок за подаване на оферти изтече на 2 юни тази година, а предложение за участие в нея са внесли Балканфарма холдинг, Елфарма, Унитек и Нова технолоджи.


Изискването и пред четиримата кандидати, желаещи да участват в наддаването, бе да внесат определения от АП

депозит в размер на 1 млн. щ. долара

Но според добре осведомени източници това са сторили само Елфарма и Балканфарма. От Нова технолоджи пък потвърдиха, че техните пари все още не са пристигнали в България, но със сигурност били изпратени. Затрудненията да постъпят навреме били по банковото трасе. Представителите на Нова технолоджи обаче твърдят, че са уведомили агенцията, че парите наистина ще дойдат.


За коментар по въпроса: защо не е внесен изискваният от АП депозит, в.БАНКЕРЪ цяла седмица не успя да открие представителя на Унитек.


Първите две процедури от приватизационната одисея на Софарма (с начало 1998 г.) претърпяха пълно фиаско. Високата цена - от 38.6 млн. щ. долара, отблъсна потенциалните инвеститори и не бе подадена нито една оферта. При третото наддаване нещата уж потръгнаха - даже се стигна до сделка. Измежду двамата кандидати - Дженерал Кемикал Груп (General Chemical Group) - САЩ, и Нова технолоджи (Nova Technology) - Ирландия, на 17 юни 1999 г. приватизационното ведомство избра за купувач Нова технолоджи. Договорената цена за 67% от акциите на Софарма бе 32 млн. щ. долара. Но през ноември миналата година АП развали едностранно приватизационния договор, тъй като избраният купувач не бе превел договорената сума повече от три месеца. Той пък бе открил, че част от активите, които му предлагат, просто са се изпарили, не без височайша намеса. Сега Нова технолоджи, която атакува по съдебен път разтрогването на сделката, отново се включи в приватизационната битка.


Показателното при това четвърто наддаване за фармацевтичното дружество е, че информационни меморандуми закупиха 14 фирми, а подадените оферти са само четири. Кои са кандидатите за Софарма?


Ирландската фирма

Нова технолоджи

е колкото позната, толкова обругана и обгърната в мистерия. Факт е, че тя вече веднъж се провали в пазарлъка за софийската фармация, но все още не е загубила нито съдебната битка, нито приватизационните си апетити към нея. Под диктовка или не, медиите направиха ясно внушение, че ирландците от индонезийски произход едва ли имат необходимото финансово обезпечение за приватизационните си цели. Което не оневинява лицата, измамили ги при предното наддаване.


За едноличния търговец

Унитек

се знае само, че се представлява от Антон Илиев, който е собственик на фирмата. Интересното в случая е, че първоначално дружеството е регистрирано като ООД на 3 април 1991 г. и негови учредители са Прософт, Микропроцесорни системи и лицето Антон Илиев. На 26 септември 1997 г. обаче Унитек се преобразува в ЕТ. Защо се е стигнало до разрив с останалите видни участници в бившето ООД, не е ясно.


Третият кандидат, включил се в състезанието за Софарма - в последния момент, е

Балканфарма

която вече е собственик на фармацевтичните предприятия в Троян, Разград и Дупница. Преди три седмици на специална пресконференция представители на чуждестранните акционери в българската фирма - Дойче Банк и исландския фонд Айкън, обявиха приватизационните си намерения за Софарма.


Най-загадъчен засега е четвъртият претендент за Софарма - фирмата

Елфарма АД

Тя е регистрирана на 29 май тази година. А това подсказва, че е създадена единствено с цел участие в раздържавяването на софийската фармация. Именно тук се натъкваме на една прелюбопитна подробност. Крайният срок за подаването на оферти за Софарма изтичаше на 22 май. Три дни по-рано, на 19 май, от Агенцията за приватизация обявиха, че удължават срока за подаване на оферти до 2 юни. Това свое решение АП обясни с повторното включване на Софарма в целевата приватизация, което стана с решение на Министерския съвет от 18 май 2000 година. И точно в този десетдневен срок се зачева, износва и ражда Елфарма.

Преки и косвени наблюдатели

на явлението Елфарма твърдят, че акционери в нея са частната фармацевтична компания Унифарма АД - София, зад която стоял кметът Стефан Софиянски, и Електроимпекс АД, управлявана от Борислав Дионисиев. Както научи в.БАНКЕРЪ, Елфарма и Електроимпекс имат една и съща адресна регистрация. Нещо повече, оказва се, че на телефонната централа на Електроимпекс могат да се оставят съобщения за Елфарма.


Другото случайно съвпадение, разкриващо семейната връзка, идва от самия Павлос Вардиноянис. На 4 юни на специална пресконференция по повод приватизацията на БУЛБАНК в Атина гръцкият милиардер обяви пред български журналисти, че има сериозни намерения към голяма българска държавна фирма, която не назова. Но подхвърли, че в близките дни щяло да стане ясно за кого иде реч. Всеизвестно е, че интересите на фамилията Вардиноянис у нас пък се представляват именно от Борислав Дионисиев, чрез фирмите Булвария холдинг АД, Акутек АД, Рисс инт АД, Електроимпекс АД и т.н. Последната нашумя покрай неуспешната приватизация на Бороспорт.


Апетити към покупката на Софарма проявиха за кратко и

две РМД-та

Но след решението на Министерския съвет от 18 май тази година за повторното включване на Софарма в списъка за целева приватизация мераците на работещите във фирмата бяха отрязани. Зад тях, както писаха повечето български всекидневници, стояха интересите на две банки - БРИБАНК и Първа инвестиционна банка. Мотивите им да подкрепят РМД-ата били големите суми (както се твърди, по около 2.5 млн. долара), които Софарма държала по сметките си в тях. След като РМД-ата загубиха шанса си, се стигнало до паническо заличаване на следите.


Според добре информирани източници през последните две седмици мениджърите на Софарма са изтеглили по-голямата част от средствата на фармацевтичната фирма в двете банки - БРИБ и ПИБ, спрягани за покровителки на РМД-ата. Въпросните суми пък били преведени в няколко други банки, сред които Райфайзенбанк, БУЛБАНК и т.н.

Гуша за гуша

заради Софарма се хванаха и държавните служители. Вицепремиерът Петър Жотев например настояваше - още преди тази четвърта процедура, сделката за Софарма да се изтегли от Агенцията за приватизация в Министерството на икономиката, но това не стана. Което едва ли означава, че Захари Желязков е надвил вицепремиера, защото иначе те просто трябва да си разменят местата.


Вторият нелицеприятен момент е, че и сегашната раздържавителна процедура на фармацевтичното предприятие е преговори с потенциален купувач. Това съобщиха от АП. По всеобщо мнение този тип преговори не водят до желаната прозрачност на процеса. И може би затова като гарант на приватизационната сделка се явява вицепремиерът Петър Жотев, който лично ще я наблюдава.


Смятаната за доста апетитна хапка Софарма се продава от 1998 година. Но мераклиите да я погълнат искат това да стане при минимум разходи. И тъй като пазарът (обуславящ се от търсенето и предлагането на една стока) определя цената, не е чудно защо след всяка неуспешна приватизационна процедура страстите около Софарма се изострят.


През миналата година фармацевтичното предприятие е реализирало продажби за над 30 млн. щ. долара, а печалбата му е възлизала на около 6 млн. щ. долара. Тези финансови показатели са значително по-ниски от постигнатите през 1998 г., но това е обща тенденция в бранша, която според специалистите скоро ще бъде преодоляна.


Независими експерти оценяват, че по обем на производство за миналата година пазарният дял на Софарма спрямо българските предприятия в бранша е бил около 24%, а този по обем на продажбите - приблизително 55 процента. Собственият капитал на дружеството към края на миналата година е изчислен на 32.7 млн. щ. долара, а оборотният капитал - на 25 млн. щ. долара.


Фармацевтичното дружество няма краткосрочни кредитни задължения, а от 1996 г. не е ползвало и дългосрочни кредити. Всъщност единствените задължения на Софарма към края на миналата година са били оборотни - към доставчици, и то от порядъка на 2 млн. щ. долара. Освен тази относително прилична финансово-икономическа визитка столичната фармация със сигурност има и още една, скрита екстра - възможността да си намери подходящото място в сбърканата здравноосигурителна система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във