Банкеръ Daily

Общество и политика

Социологът Кънчо Стойчев обяви, че 1/3 от вота е контролиран

Очаквам оспорвани балотажи на повечето места, заяви пред БНР социологът Кънчо Стойчев от „Галъп Интернешънъл“. По думите му има места, където 1/3 от вота е контролиран.

„Първият тур протече в относително спокойна обстановка, като че ли всичко беше нормално. Ние работихме в цялата страна и имахме на терен хиляди наблюдатели. Това, което разказват колегите на терен, е покъртително, не защото има вече познатата практика на купуване на гласове, а защото за първа година никой даже не се крие. Пазаруването на гласове става по улиците и площадите на открито, ставките се вдигат, има едно наддаване. Става дума за повсеместно. За съжаление, става дума и за столицата", коментира социологът.

По думите му заболяването е много тежко, защото като че ли българите започнаха да приемат това за нормално, т.е. ненормалното за нормално. Според него това е страшна шизофрения.

"Мащабът е такъв, че имаме случаи и то не като изключение, а като че ли като по правило, особено в населени места, които са около 50 хил. гласоподаватели, всъщност 1/3 от вота е контролиран. Всички партии са в един кюп“, обясни Стойчев. Той не очаква на втори тур по-висока избирателна активност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във