Банкеръ Daily

Общество и политика

Социолог: ЦИК лъже, "Демократична България" няма право на евродепутат

Михаил Мирчев сн. Фейсбук

Социологът Михаил Мирчев съобщи за измама, извършена от ЦИК при определянето на българските евродепутати. В профила си във Фейсбук Мирчев обявява, че Радан Кънев не може да е евродепутат, тъй като "Демократична България" не е събрала 6,06% на евроизборите, а едва 5,879%, поради което формацията няма право да изпрати свой представител в Брюксел.

Ето какво е написал Мирчев: 

Току що проверих една ИЗМАМА от ЦИК. "Демокр. Б-я" нямат обявените 6.06%. Имат едва 5.879%. Не им стига за 1 депутат. Не им стигат 58 гласа. Бариерата е 5.882%. Не им стигат минималните 0.003%. Мъничко е. Но те са под бариерата. Мандатът им е фалшиво даден от ЦИК... 

Как е направено от ЦИК? В нарушение на чл. 278 (2) т. 9 от ИК. И в разрез със Методическото Указание на самата ЦИК. Там е императивно записано, че вотът "не подкрепям никого" е вот, и той е ДЕЙСТВИТЕЛЕН вот.

Значи, той е в 100% от които се вадят %-те на партиите. Точно тук ЦИК лъже и ни прави на разсеяни глупаци. Те махат тези 3% от истинските 100% и после от другите фалшиви 100% вадят %-те на партиите...

Това е манипулацията... Става дума за ИГРА с едни 61.029 гласа, които са маркирали вот "не подкрепям никого"", завършва поста си Мирчев.

Няма грешка при разпределението на мандатите на евроизборите. Съгласно методиката, която е приложение към Изборния кодекс и всеки може да се запознае с нея, при определянето на мандатите на партиите и коалициите, гласовете "Не подкрепям никого" се изваждат, защото те са недействителни по отношение на избора, тъй като не подкрепят нито една кандидатстка листа или независим кандидат. Това заяви пред "24 часа" говорителят на ЦИК Александър Андреев по повод твърденията на социолога Михаил Мирчев, че комисията е излъгала, давайки мандат на "Демократична България".

"Няма как незаконосъобразно да сме дали мандат. Изчислението на мандатите е качено на сайта на ЦИК и там са всички стъпки. Може би проф. Мирчев не го е видял. Става дума за изменение на Изборния кодекс от 2016 г., когато бе въведено задължителното гласуване. Тогава беше предвидена и опцията "Не подкрепям никого". Сами по себе си тези гласове са действителни, защото са подадени според изискванията, но те са недействителни при определянето на мандатите, тъй като в тях няма посочена воля за подкрепа на кандидатстка листа. Методиката на разпределение на мандатите е приложена правилно от ЦИК и е съгласно разпоредбите на Изборния кодекс", категоричен бе Андреев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във