Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалното министерство защити минималната работна заплата

Минималната работна заплата е важен инструмент за регулацията на доходите от труд, който трябва едновременно да предостави предсказуемост на икономическите процеси, да подпомага успешното и справедливо договаряне на колективните трудови договори, но и да бъде основно средство за провеждане на активна политика по доходите и икономически растеж. Това заяви зам.-министър Султанка Петрова при откриване на Трипартитно обучение за изграждане на капацитет на политиката по доходите от труд в София. 

Борбата с бедността е един от приоритетите на правителството, който е залегнал и в Управленската програма на кабинета, посочи Петрова. 

Тя подчерта, че всяка инициатива, свързана с развитието и усъвършенстването на социалния диалог, административния капацитет, трансграничното сътрудничество подобрява качеството на живот на гражданите, конкурентоспособността, сигурността и стабилността в страната.

През 2018 година се очаква увеличение на минималната работна заплата до 510 лева. Такова увеличение е възможно и то ще се случи 2018 година и ще се реализира благодарение на 2,5 милиарда повече разходи, предвидени в бюджета за следващата година.

Тези пари идват от ръста на икономиката, очаква се близо 4 % ръст, а този ръст означава по-големи заплати в реалния сектор. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във