Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалното министерство предлага повече родители да вземат детски надбавки

Бисер Петков

Министерството на труда и социалната политика настоява пред Министерството на финансите от 2020 година да се вдигне подоходният критерий за месечните помощи за отглеждане на деца, като се увеличи от 400 лева на 450 лева за първия праг, и съответно от 500 на 550 за втория праг.

В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Това е при месечен доход от 400 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 500 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта. По думите на министъра вдигането на подоходния критерий не е правено от три години, което води до стесняване на броя на семействата, които получават тази месечна подкрепа. "За нас е важно да се увеличи, съответстващо на ръста на доходите и на ръста на минималната работна заплата", каза Бисер Петков.

"Ръстът на пенсиите от юли догодина ще е с 6, 6 на сто", каза още ресорният министър. По думите му за това има яснота в проектобюджета на ДОО за 2020. Проектът обаче все още не е готов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във