Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалните служби в ЕС работят по над 300 случая с българчета всяка година

През последните години остава устойчиво висок броят на случаите на български деца, с които се занимават социалните системи на страните- членки на ЕС. За 2018 та година Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е оказала съдействие за решаването на 319 случая с българчета, през миналата година - 309, а до края на март тази година  - 42.

Най-често социалните служби на страните-членки на ЕС установяват проблеми в семейството като насилие, липса на грижа, незаписване в училище, родителски конфликт или изоставяне, което задвижва и системите за закрила в съответната държава. В част от случаите се търси съдействие от Държавната агенция за закрила на детето, за да се направи проучване на биологичното семейство и неговия статут.

Най-често във Великобритания, Швеция, Норвегия, Нидерландия се ограничава достъпът на родителите до децата, при условие че е образувано гражданско дело по местното законодателство. Това обяснява социалният министър Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на депутати от БСП.

Българските институции активно оказват съдействие на родителите със съвети, наблюдения на случаите от дипломатическите мисии и разясняване на законодателствата.

ДАЗД е работила и по 40 случая на деца, жертви на трафик през 2018-та и 2019-та година. Случаите са от Швеция, Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във