Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалните партньори подкрепиха законовите промени за извънредния труд в МВР

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание, на което правителството и социалните партньори обсъдиха изменението на Закона за Министерството на вътрешните работи, внесен от Пламен Нунев и група народни представители. На заседанието, свикано от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова, социалните партньори са подкрепили законопроекта.

С предложените изменения се предвижда за държавните служители в Министерството на вътрешните работи да се определи нов подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение, като по този начин ще отпадне компенсирането с допълнителен годишен отпуск за извънредния труд.

Законопроектът предвижда съответният извънреден труд да се заплаща с увеличение от 50 на сто върху основното месечно възнаграждение за държавни служители в МВР – полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, които работят на ненормирано работно време. С промяната за тях се регламентира и подневно отчитане на работното време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във