Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалните домове от резидентен тип ще са затворени до 15 юли

Домовете за социални услуги от резидентен тип в страната ще бъдат затворени до 15 юли. Става дума за центровете за настаняване от семеен тип, защитените жилища и специализираните институции за пълнолетни и възрастни хора.

В тях няма да се допускат свиждания. Близките на настанените ще могат да получават информация по телефон, скайп, вайбър, електронна поща или друг изключващ директен контакт начин от директорите на институциите и от общините, които са доставчици.

Отворени остават дневните центрове, центровете за рехабилитация и социална интеграция, центровете за обществената подкрепа и звената "Майка и бебе". По преценка на директорите им в тях се провеждат индивидуални консултации или групови занимания с по-малък брой хора. Задължително е носенето на маски и спазването на противоепидемичните мерки. 

Дирекциите "Социално подпомагане" и Бюрата по труда продължават да обслужват хора. Публичните събития на Агенцията по заетостта – мобилни бюра по труда, трудови борси и др., ще се провеждат при заетост на местата до 50% от общия капацитет и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Инспекцията по труда ще се включи в междуинституционалните екипи за контрол по спазване на мерките. До момента Инспекцията е извършила 10 500 проверки. Над 5000 са проверявали контрола на създадената от работодателите организация на дейността по безопасност и здраве при работа, насочена към намаляване на риска от разпространение на COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във