Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалният министър заговори за енергийната бедност

Наложително е възможно най-бързо да се постигне обществен консенсус при дефиниране на енергийната бедност. Това заяви служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС". Събитието в резиденция "Бояна е инициирано от държавния глава Румен Радев.

Донев е категоричен в това, че различните министерства, КЕВР и общините трябва да предприемат бързо адекватни действия за справяне с проблема с енергийната бедност, тъй като с него не може да е ангажирана само една институция. Не трябва и да се пренася механично чужд опит и добра практика, а да се отразят специфичните за България социално-икономически особености. 

Той заяви, че усилията на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат насочени за намиране на още източници за подкрепа, възможности и механизми за обхващане на допълнителен брой уязвими потребители. По думите му, в сегашната критична ситуация, усилията трябва да бъдат насочени към въвеждането на т.нар. социални тарифи.

"Съвместно с другите отговорни институции бихме могли да изпълним и тази препоръка на Европейската комисия. Има необходимост от пълна институционална и обществена мобилизация за възможно най-леко излизане от създалата се кризисна ситуация", заяви министър Донев.

Ситуацията на пазара на енергоносителите оказва силно негативно въздействие върху всички потребители; както на икономическите субекти, така и на гражданите, отбеляза вицепремиерът и допълни, че драстичното поскъпване на енергоносителите води както до съществено забавяне на икономическия оборот, така и до ограничаване на достъпа до жизненоважни стоки и услуги за населението. Той посочи, че всичко това тежко засяга и най-уязвимите социални групи в страната, като вече са засегнати все по-големи групи от нашето общество.

"Макар че в България имаме действащ механизъм и система за целево енергийно подпомагане през зимата на най-уязвимите социални групи с предоставяне на помощи, изцяло компенсиращи увеличението на цената на електроенергията, тази мярка не е достатъчна при сегашните ценови равнища на електроенергията и на другите енергоносители, като при тези равнища става наложително да се търсят и нови механизми", заяви министърът.

Според Гълъб Донев трябва да се разработи комплексен подход по отношение на ценообразуването и предоставянето на услуги, данъчното облагане, социалната подкрепа за определени категории потребители. 

Той припомни, че помощта за отопление за предстоящия зимен сезон е увеличена. Месечният размер на целевата помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон (1 ноември 2021 г. - 31 март 2022 г.) беше увеличен от 99,16 лева на 104,71 лева. Общата сума, която хората ще получат за целия зимен сезон, е 523,55 лева. Плащането на цялата сума е еднократно.

За предстоящия отоплителен сезон е разчетено да бъдат обхванати над 300 000 души и семейства. От тях около 10 процента са заявили, че желаят да бъдат подпомогнати със заплащане на суми за електроенергия, искане за подпомагане за твърдо гориво са заявили 90 процента. По думите на Донев, това ще рече, че политиката на МТСП е съобразена с най-уязвимите групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във