Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалният министър ще увеличава административно осигурителните прагове

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков представи приоритетите на повереното му ведомство, като уточни, че сред тях са смекчаване на проблема с безработицата чрез ангажиране на безработни младежи и хора с увреждания, както и плавно извеждане на децата от институциите.

В екипа на служебният министър се включват заместник-министър Петя Евтимова, която бе заместник образователен министър в кабинета „Борисов", а сега ще отговаря за ОП „Развитие на човешките ресурси"; заместник-министър Румяна Георгиева, която ще отговаря за труда и ще координира дейността на съответните агенции, както и Спаска Петрова, която ще е заместник-министър с ресор „Социално подпомагане".

По думите на Христосков има тенденция на умишлено недоговаряне за минималните осигурителни прагове в някои браншове. В тези сфери, където от 2-3 години не е имало увеличение на осигурителната ставка, ще бъдат наложени административни увеличения, ако не се постигне съгласие между работодателите и синдикатите, обяви министърът.

Засега са договорени нови стойности за 35 икономически дейности, които обхващат около 1 млн. работещи българи. Средният процент, с който се вдига осигурителният праг е 4.1%, като има сфери където е договорен ръст под 1% - например в ресторантьорството и хотелиерството и производството на хляб. Най-голямо увеличение има в производството на електрически съоръжения - 12.6%, следвано от 11.3% в производството на компютри.

Христосков съобщи още, че 1131 души, населяващи наводнените райони във Врачанска област, към момента са получили еднократна финансова помощ, в размер на 325 лв.

Според него, 1383 са молбите за еднократна финансово обезщетение, постъпили от живеещите в наводнените райони в страната. 1131 от тях са удовлетворени, а останалите 252 щели да бъдат разгледани в най-кратък срок, за да може нуждаещите се да получат по 325 лева, с които да покрият най-неотложните си нужди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във