Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалният министър преговаря с протестиращите синдикалисти

Социалният министър Бисер Петков прие в сградата на Министерския съвет делегация от КНСБ, която връчи декларация от името на националния митинг на синдиката до премиера. 

„Приоритет на нашето управление е повишаването на доходите. Доказателство за това е, че от догодина минималната работна заплата се увеличава с 50 лева и ще бъде в размер на 510 лева. Предвиден е 10-процентен ръст на заплатите в публични сектор и също толкова вдигане на възнагражденията на служителите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в Министерството на труда и социалната политика“, каза министър Петков.

Той информира, че в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. е отпаднала идеята за промяна в размера на обезщетението за временна нетрудоспособност в първите три дни от отпуска по болест. За сметка на това ще се увеличи контролът, което ще гарантира, че няма да се злоупотребява и същевременно няма да се ограничават правата на осигурените. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза положителни крачки, които предприема правителството, и предложи 5-годишен план за повишаване на доходите на българите, за да стигнат 60 на сто от средноевропейските. Той приветства и засилването на контрола при издаването на болнични листове.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във