Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Това е второ подаване на оставка от страна на министъра на труда и социалната политика. Бисер Петков подаде оставка за първи път в началото на юни миналата година в разгара на протеста на майките на деца с увреждания, когато се водеха преговори за изработване на пакет от закони, свързани с грижата за тези хора. Тогава премиерът пак поиска оставката на Петков, той я подаде, но майките се възпротивиха и го защитиха. И Бойко Борисов го остави на поста.

Според съобщението от Министерския съвет тогава Бисер Петков напуска поста си, защото не е успял да овладее напрежението около исканията на родителите на деца с увреждания. Майките обаче твърдяха, че са постигнали консенсус с него и че това е единственият министър, който до този момент е чул исканията им. Жените бяха категорични, че те не са искали неговата оставка.

Родителите изразиха разочарованието си, че Петков напуска, но според тях той е бил принуден да се раздели с поста си, защото управляващите нямат желание да приемат Закона за личната помощ.

Други жени от палатковия лагер до служебния вход на парламента споделиха мнението си, че по всяка вероятност Бойко Борисов е бил подведен, за да приеме оставката на Бисер Петков и също бяха категорични, че социалният министър е бил натиснат да напусне, защото подготвеният Закон за личната помощ е щял да обърка много интереси на различни организации.

През последните седмици пак се повиши градуса на напрежението на социални теми. КТ "Подкрепа" проведе национален протест заради болничните листове. Работодателите напуснаха Тристрания съвет, докато не се намери компромисно решение на въпроса. Социалните работници протестират с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във