Банкеръ Daily

Общество и политика

Социални помощи - само за редовно посещение на училище

Получаването на месечни социални помощи ще се обвърже с редовното посещение на детска градина или училище. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството на днешното редовно заседание. 

С приетите промени институциите ще получават информация и ще правят необходимата проверка на фактите и обстоятелствата за отпускане на помощта по служебен ред. Това ще облекчи административната тежест за гражданите, които кандидатстват за социално подпомагане.

Още през март бе предложено социалните помощи да  бъдат обвързани с получаването на месечните помощи за безработни, за наем на заплащане на общинско жилище и месечните помощи за деца с редовното посещение на учениците в задължителната форма на обучение. По този начин няма да има повече вратички в закона и една част от родителите да изпращат децата си на училище само за два дни и след това те да липсват с месеци, а в същото време да се водят редовни.

От семейни помощи ще се лишат и децата, които посещават редовна форма на предучилищно образование, но имат отсъствия повече от три дни, за които не е показана медицинска бележка или документ от спортен клуб, с които да бъдат извинени.

За миналата година повече от 4 млн. лв. са използвани от учебните заведения за допълнителни уроци, работа със специалисти, закупуване на учебни материали. За 2018 г. са спрени 200 000 социални помощи. Общият брой на санкционираните семейства е 39 391.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във