Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалната комисия в парламента намери компромис за 24 май

Депутатите от социалната комисия на Народното събрание решиха преди второто четене в пленарната зала названието на празника 24 май в Кодекса на труда да е "Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". Промените са свързани с празника 24 май и бяха приети на първо четене в пленарната зала.

Според поправката 24 май щеше да се отбелязва в календара като "Ден на българската писменост, просвета и култура", а не като "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост". Тази промяна беше предложена от парламентарната група на "Обединени патриоти", а при обсъждането на първо четене в пленарната зала депутатите от БСП се обявиха против законопроекта. Много учени също възразиха.

Очевидно вълненията и противоречивите реакции, които предизвика инициативата на „Обединени патриоти“ да се чества българската, а не славянската писменост на 24 май, принуди управляващите да потърсят компромис. От ВМРО, които са основният двигател на идеята, предложиха новото компромисно наименование на празника, което беше одобрено от колегите им в социалната комисия. Тя обсъжда този въпрос, тъй като предложението на патриотите беше направено в Кодекса на труда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във