Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалната комисия прие на първо четене увеличението на пенсиите

Служебният социален министър Гълъб Донев

Социалната комисия в парламента одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., внесен от служебното правителство. Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи. Само от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Всички парламентарни групи декларираха, че между първо и второ четене ще внесат предложения, но на този етап е важно процедурата да тръгне.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев представи предложенията за промени, като посочи, че те са пакет от мерки, които целят трайно по-висок доход от пенсии както на настоящи, така и на бъдещи пенсионери. С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си, като средното увеличение за един пенсионер е 64 лв. Министърът поясни, че увеличение над 50 лева ще получат 1 млн. 132 хиляди души, като средното увеличение е около 86 лева. 944 хиляди и 500 души ще получат под 50 лева - средно 38 лева, като в това увеличение попадат минималната пенсия, пенсиите, несвързани с трудовата дейност и максималната пенсия заради ограничението от тавана.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

От "Има такъв народ" ще предложат минималната пенсия да стане 370 лева, така тя ще е над линията на бедност от 369 лева за тази година. Според тях с предлаганата от служебното правителство актуализация най-ощетени са бедните пенсионери, тъй като те ще получат с 10 лева по-малко от сегашната добавка от 50 лева към пенсията заради ковид кризата. За ИТН предложението на правителството е приемливо от гледна точка на акцента върху тежестта на осигурителния стаж, затова от партията ще го подкрепят, като си запазват правото да предложат по-висока минимална пенсия.

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме " Мая Манолова, която не е член на комисията, но гостува по темата, припомни, че партията вече е внесла законопроект за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход за 2018 г. и смята това за задължителна стъпка в бъдещ парламент, ако се цели справедливост и премахване на дисбаланса между старите и новите пенсии. От ИБГНИ си дават сметка, че в конкретния момент предложението на служебния социален министър е възможното с оглед на ситуацията и състоянието на държавната хазна, затова ще подкрепят законопроекта, като ще внесат предложение за 369 лева минимална пенсия. 

Деница Сачева от ГЕРБ - СДС каза, че от парламентарната група ще предложат 100 лева месечно за всички пенсионери до края на пандемията, като това ще е целева помощ за пандемията. А промени в пенсионния модел би трябвало да се правят от редовен, а не от служебен кабинет, защото някой трябвало да поеме политическата отговорност. Това е и причината депутатите от ГЕРБ-СДС да се въздържат от подкрепа на законопроекта. Сачева отбеляза, че ако до края на годината за предложенията са нужни приблизително 400 милиона лева, за следващата година ще са нужни милиард и 800 милиона лева . 

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че парламентарната група подкрепя законопроекта с уговорката, че го прави, защото трябва да стартира процедурата. По думите му е започнало "наддаването" за минималната пенсия, в което ДПС няма да участва, защото така има риск след време всички пенсии да бъдат изравнени. Размерът на минималната пенсия се увеличава с 13,3 на сто, а максималният се вдига много малко, като така се демотивират младите хора да участват с реални доходи в системата, смята той.

Цецка Бачкова от "Демократична България" обяви, че ПГ на ДБ ще подкрепи предложението на първо четене, но ще внесе предложения между двете четения. Тя счита, че не се решават проблемите за ножицата между старите и новите пенсии, въпреки безспорното достойнство на това, че законопроектът връща основните принципи на пенсионното осигуряване. Тя и колегите ѝ също няма да участват в "наддаванията " за минималната пенсия.

Георги Гьоков от БСП, който е и председател на комисията, съобщи, че социалистите ще подкрепят на първо четене актуализацията на пенсиите, защото това е стъпка в правилната посока, но увеличението само компенсира 50-те лева, а не решава проблема с разликите между старите и новите пенсии. Той очерта като грешка, че няма и намек за вдигане на максималния осигурителен доход, а не това е бил замисълът на създателите на пенсионно-осигурителната система.

КНСБ счита, че с коефициент 1,35 трябва да се оценяват само ефективните години осигурителен стаж, а не общия брой години. Това е валидно за случаите, когато в общия стаж има години на т.нар. превърнат стаж, т.е. стаж, който в зависимост от категорията труд е бил увеличен 3 пъти, 1.67 пъти или 1,25 пъти. Според КНСБ разликите до годините общ стаж след превръщането им трябва да се оценяват със сегашния коефициент 1.2 , защото в противен случай ще се получи така, че хора с по-малък брой години ефективен стаж ще получат доста по-високо увеличение на пенсиите, каза Ася Гонева от синдиката.

Министър Донев отчете, че исканото увеличение на минималната пенсия до 369 лева или 370 лева ще доведе до това, че над милион и 600 хиляди пенсионери или повече от 60 процента от пенсионерите ще получават минимални пенсии, ще бъде изравнен приносът на пенсионерите, участието им в осигурителната система ще бъде сведено до нула, защото колкото и да си се осигурявал, да си работил, ще получиш минималната пенсия. Ще се демотивират работещите да се осигуряват на реални доходи. Според него не трябва да се решават проблеми на социалното подпомагане през социално-осигурителната система. "Няма стари и нови пенсии, има пенсии, отпускани за действащото тогава законодателство", изтъкна министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във