Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалната комисия одобри два проекта за промени на Закона за социалните услуги

Парламентарната социална комисия одобри два проекта за промени на Закона за социалните услуги, внесени от депутати от "Обединени патриоти" и от ГЕРБ. Вчера Конституционният съд реши, че три от разпоредбите на закона са противоконституционни, и това също ще бъде отчетено при разискванията на първо четене в пленарната зала в петък, 17 юли.

Проектът, внесен от Патриотите, предвижда в Закона за социалните услуги да се запише, че предоставянето на социални услуги не е търговска дейност по смисъла на Търговския закон. 

"Заради Закона за социалните услуги имаше много сериозно социално напрежение. Тези промени, които предлагаме, са есенция на част от исканията на протестиращите", обясни от името на вносителите Александър Сиди (ВМРО).

С приетия от социалната комисия проект, внесен от ГЕРБ, се правят допълнения заради това, че влизането му в сила беше отложено за 1-ви юли вместо 1-ви януари 2020-а година. Така отлагане до 2022-ра година ще има за националната карта за социалните услуги, която ще показва потребностите от тях. 

"Най-разумно е да се удължи с една година и финансирането по новите стандарти да съвпадне с началото на бюджетната 2022-ра година", коментира от името на вносителите Светлана Ангелова, заместник-председател на социалната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във