Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалистите внесоха предложение за контрол на главния прокурор от съда

БСП внесе предложение за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които отказите на прокуратурата да разследва жалби да може да се обжалват в съда. Ако магистратите преценят, че жалбата е основателна, то разследващите трябва задължително да реагират на нея. 

Според председателя на социалистите Корнелия Нинова това е начин индиректно да се контролира работата на главния прокурор. "Това, което предлагаме, е и способ да бъде разследван главният прокурор, защото когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия", заяви Нинова пред журналисти.

Парламентарната група на ГЕРБ е скептична към предложенията на БСП.

"По отношение на това по какъв начин подлежат на контрол прокурорските актове във връзка с образуване на наказателно производство, към настоящия момент има инстанционален контрол върху прокуратурата. Въведе ли се и съдебен контрол, нека те (депутатите от БСП) да отговорят, ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго, освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство", посочи Красимир Ципов, член на Правната комисия и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във