Банкеръ Weekly

Общество и политика

Социалистите в ЕП няма да подкрепят спиране на "Южен поток"

Групата на социалистите и демократите няма да подкрепи резолюцията на Европейския парламент за Украйна, която се очаква да бъде гласувана по-късно днес в Страсбург, съобщи пресофисът на евродепутата Ивайло Калфин.

„Преценихме, че Европейската народна партия /ЕНП/, Зелените и либералите, които са съвносители на документа, заемат много крайна позиция, зад която не можем да застанем”, каза Ивайло Калфин след заседанието на групата. Социалистите имат възражения срещу използвания в проектодокумента език, който според Калфин напомня „най-острите моменти на студената война”.

„За мен най-същественият недостатък на тази резолюция е, че тя призовава за налагане на мерки, които не са осъществими. Това олекотява позицията на ЕС”, каза българският евродепутат.

В изказването си пред парламентарната група Калфин се позова на искането за незабавни икономически санкции, които според него не могат да се наложат, тъй като липсва съгласие между страните от ЕС. Няма и оценка на ефекта от санкции върху европейската икономика, чието възстановяване от кризата е още твърде крехко.

Той възрази и срещу искането за спиране на изграждането на газопровода „Южен поток”. „Южен поток” не увеличава зависимостта от руски газ, а дава алтернативен път за доставката му. България вече се е парила от спирането на кранчето през Украйна, затова е от наш интерес да има и друг път, през който да се доставя газ”, поясни той.

Калфин добави, че България би трябвало да подкрепи създаването на европейски енергиен пазар, както и да поднови позицията си за общо договаряне от страна на ЕС на условията за доставките на руски газ, която е поддържала по-рано.

„Спирането на доставките на газ от Русия за Европа не е реалистично, а за България то би означавало и значително поскъпване на горивото от други източници”, смята Калфин.

„Разбира се, ЕС трябва да помисли за мерки и за аргументи, с които да подсили позицията си, но те трябва да бъдат осъществими”, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във