Банкеръ Weekly

Общество и политика

Социалистите увериха, че не воюват с ЕРП-тата

Никой не се бори и не воюва с ЕРП-тата, увери депутатът от БСП Таско Ерменков. Повод за изказването му стана проблемите с дълговете на ЕРП-тата към НЕК и отправените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предупреждение за отнемане на лиценза на дружествата. Той се опита да разсее съмненията, че държавата се готви да национализира дружествата.

"Единственото нещо, което се опитва да направи регулаторът, е да накара всеки един в системата да спазва закона, няма да ги национализираме, никъде в нито едно от изказванията на когото и да е от ДКЕВР или от правителството думата „национализация” не е използвана", изтъкна депутатът. По думите му става въпрос за това, че ако се отнеме лиценза, трябва да се смени ръководството на дружеството. Назначава се нов управител, който няма право нито да продава собственост, нито да прехвърля", уточни още Ерменков. Той повтори още веднъж, че отнемането на лиценза не означава смяна на собствеността.

„Станахме свидетели на заглавия в медиите - „Държавата отнема лиценза на ЕРП-татат”, коментира неговият колежа от БСП Красимир Янков. Той уточни, че вчера енергийният регулатор е открил процедура от отнемане на лиценза на трите дружества, но ДКЕВР е независим орган.

Янков припомни, че според решение на съда от 30 януари по този казус се казва, че взаимоотношенията между ЕРП-тата и по-специално спорът с НЕК е в компетенцията на ДКЕВР. "Откритата процедура е от Закона за енергетиката. Така че спекулации в тази посока не бива да се правят”, изтъкна още социалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във