Банкеръ Weekly

Общество и политика

Социалистите разкриха "Дрийм тийм" и в Габрово, и в Силистра

Депутати от левицата извадиха нова роднинска схема за назначения на ГЕРБ, този път в Габрово и в Силистра. В централата на БСП са получили над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения, свързани с шуробаджанащина и разпределяне на общински средства, съобщи заместник-председателят на парламентарната група Жельо Бойчев на специален брифинг в кулоарите на парламента  в четвъртък (5 октомври).

"В Габрово моделът "Батко и Братко" е в сила от няколко години", обяви Кристина Сидорова, която влезе в Народното събрание на мястото на Кирил Добрев именно от Габровския избирателен район. Кадруването там било свързано с Цветомир Михов - областен координатор на ГЕРБ и бивш депутат, както и с вицепремиера Томислав Дончев. Лявата депутатка съобщи, че "Братът на Томислав Дончев - Момчил Дончев, е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинското звено "Озеленяване". Управлява бюджет над 1 млн. лева. Назначен е без конкурс, без ясни критерии, на които трябва да отговаря". Братът на Цветомир Михов пък от година и половина не работел в габровската болница, но това не му пречело да бъде част от съвета на директорите и на тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лева, разкри още Сидорова.

Народната представителка разказа и че кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова - Мария Недева и Момчил Недев, са съответно председател на Общинската избирателна комисия и на Районна избирателна комисия. Също така Момчил Недев е юрисконсулт на здравната каса, както и юрисконсулт по големи европейски проекти, които изпълнява Община Габрово - отново назначен лично от Таня Христова без конкурс. А сестрата на заместник-кмета на Община Габрово - пак кадър на партия ГЕРБ, е началник отдел в звено "Проекти и икономическо развитие".

Сидорова продължи с обясненията, че фирма на Цветомир Михов изпълнява всички обществени поръчки за поддръжка на автопарка на "Общински пътнически транспорт" и общинската фирма БКС. По думите й "съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово. Нейният съпруг е заместник-директор на областната дирекция на МВР. Изобщо едно семейство, което управлява областните структури в Габрово. Свекърът на областната управителка и баща на заместник-директора на МВР е общински съветник от ГЕРБ. Общински съветници от ГЕРБ, само че в Севлиево, управляват ВиК-дружеството в Габрово".

Накрая Кристина Сидорова обобщи: "В Габрово управлява Батко и Братко и единственото и най-важно условие, на което трябва да отговаря един човек, за да бъде назначен, е да е член на ГЕРБ. Това е за съжаление моделът на град, в който ГЕРБ печели изборите с голямо мнозинство, и може би това е начинът."

Депутатът Стоян Мирчев обяви, че след като по национална телевизия председателят на Областния съвет на БСП - Силистра, е разкрил схема на шуробаджанащина, е бил заплашван от ГЕРБ. Мирчев поясни, че става въпрос за общинския съветник Ганчо Маринов, назначил сина си в община Силистра и снаха си като служител на общинска фирма. По думите му въпросният Маринов се е обадил и буквално е казал на председателя на БСП - Силистра: "До два месеца ще те затрия, боклук такъв."

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов коментира, че нападките на БСП са част от подготовката им за предстоящите местни избори. 

"Схемите им са едни и същи и е ясно, че така ще действат и в други градове, за да подронват авторитета на всички хора с добър имидж в местната власт. В един малък град, ако си учил в една от двете елитни гимназии, автоматично важните хора в града ти стават съученици", отбеляза и депутатът от ГЕРБ Николай Сираков, бивш заместник-кмет и областен управител на Габрово.

Цветанов оправда назначенията в Габрово, като  обясни, че е нормално хора да се сближават и да стават кумове.
Според него БСП се опитвали да отклонят вниманието на обществото от успехите на управляващите във вътрешен и международен план и да компрометират предстоящото европредседателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във