Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалистите напуснаха пленарната зала, ДПС поиска почивка

"44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по предложението за оставката на председателя на парламента.

"Ако някой от вас е имал колебания дали това Народно събрание е изчерпано и трябва да си ходи, днес беше освободен от тези колебания. Вече е необходимо след този дебат все по-категорично да заявим, че е спасително за България е този парламента да бъде разпуснат веднага", подчерта Нинова.

По думите ѝ основите на държавността и принципа на върховенство на закона били сведени до предложение за среща в ресторант, където да се разговаря по въпросите, които касаят българските граждани. Червената лидерка визираше предложението на депутата Вежди Рашидов от ГЕРБ Нинова да покани премиера Бойко Борисов в някой ресторант и да се разберат по мъжки, а не да го вика в парламента.

Според Нинова унижаването на институцията с обидното и цинично изказване на Борисов за председателя на парламента е била сведена до спор кой е "по-най в Кърджали".

"На нито едно от тези изслушвания, които ние сме подписали, министър-председателят не дойде. Лъжа номер 2 - че последните 10 години, когато вие управлявате, БСП и ДПС са едно. Това, че имаме общи позиции по някои въпроси, не може да скрие истината. Тези години ни управляваше нова тройна коалиция - официално ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но неофициално - ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. Ако се опитвате в края на мандата си да опровергаете това, няма как да се случи“, каза председателят на БСП.

"Разбирам фиксацията ви към мен, броих до 22, няколко пъти произнасяне на името ми. Няма как да приема няколко неща. Човек, осъден на 4 години затвор, да ми дава оценки. Второ - ще ви призова, уважаеми депутати, когато правите внушения или лъжете по отношение на председателя на БСП, да бъдете смели да го кажете директно, не да цитирате някой, че казал, че съм г-жа Лъжа. За това твърдение осъдих Бойко Борисов и ми дължи разноските. По отношение на СДС – същото – имам осъдително решение срещу премиера Борисов за нещо общо между мен и СДС. Като го говорите, искам директно да го назовете, за да се срещнем в съда",  подчерта Нинова.

След това възникна напрежение в пленарната зала. Зам.-председателят на парламента от "Обединени патриоти" Валери Симеонов прекъсна лидера на левицата, докато тя се изказва и попита дали прави разбор на предишните изказвания. Това предизвика недоволството на БСП. Впоследствие Нинова каза на Симеонов, че отстраняването ѝ от тази трибуна преди няколко години от Димитър Главчев в момента е предмет на дело в Страсбург.

"Мислете за Главчев и мислете дали отново ще ми спрете микрофона. Аз съм народен представител, който има право на свободна воля", възпротиви се Нинова.

След като бе обявен редът на изказване на Спас Гърневски от ГЕРБ, голяма част от социалистите напуснаха пленарната зала. До изказване на Гърневски  не се стигна, тъй като имаше поредица от процедури по начина на водене и лични обяснения. В това време Гърневски седна на мястото на Корнелия Нинова в залата.

ДПС поискаха почивка от 30 минути, а Гърневски не успя да открие папката си.

На излизане от залата Георги Гьоков от БСП и Маноил Манев от ГЕРБ се спречкаха. Манев пречеше на Гьоков да излезе и го обвиняваше, че той е взел папката на Гърневски.

"На вас ви взеха папката, аз не мога да си намеря очилата. Какво става в този парламент", оплака се след почивката заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Емил Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във