Банкеръ Weekly

Общество и политика

Социалистите готвят данък върху финансовите транзакции

Готви се въвеждането на данък върху финансовите транзакции, като това ще бъде инструмент за възстановяването на справедливостта в Европейския съюз. Парите от налога ще се инвестират с цел подобряване на националните икономики. Такъв тип такси са на път да бъдат приети в още седем или осем страни-членки на съюза. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, проведена в централата на партията на "Позитано 20".

"В глобален план се наляха или наливат приблизително 2 трилиона публични средства и се създава впечатлението, че тези финансови институции не споделят тежестта от кризата. Именно затова данъкът е справедлив и ще даде допълнителни ресурси за инвестиране на страните-членки", допълни още Станишев.

Този налог наричан още "данъка Робин Худ" в ЕС е иницииран от Партията на Европейските социалисти (ПЕС). Самият Станишев, който е неин лидер обясни, че партията е включила налога в манифеста си.

Според него напоследък всички леви партии в европейското пространство печелят симпатиите на гласоподавателите и пример за това е, че само до преди три години ПЕС е имала едва трима министър-председатели, а сега те са 12. Основните точки залегнали в манифеста на ПЕС са за по-висока заетост в икономиките на страните, в които управляват социалистите, да има по-голяма социална справедливост, която била тежко накърнена от либералните правителства и да бъде повишено партньорството и сътрудничеството между всички леви партии в Европа.

Станишев не пропусна да "захапе" ГЕРБ, като обясни, че партията, чийто лидер е Борисов, всъщност се управлява от Цветан Цветанов.

"Ако Бойко Борисов е фасадата, то Цветанов е съдържанието на партията и колкото да иска първият да се отърве от втория, то това няма как да стане, тъй като те са едно цяло", заяви Станишев. Той допълни, че единствената цел пред БСП е била да не допусне Борисов да бъде отново министър-председател, така че това обещание било изпълнено.

Станишев определи напускането на депутата от левицата Румен Йончев и заявката му да е част от „България без цензура" като некоректна.

„Сега очевидно кворумът ще зависи не толкова от „Атака", а от независимите депутати, които, както личи ще се увеличават основно за сметка на ГЕРБ" , коментира още лидерът на БСП.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във