Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалисти от цялата страна призовават напусналите групата на БСП да освободят и депутатските си места

S 250 73d8663c f13f 4279 9a37 765ae14f95fa

Напускането от ПГ на "БСП за България" на група народни представители, включително и Валери Жаблянов, избран с листата на БСП от 10-ти МИР, с най-голяма общинска партийна организация – Кюстендил е неморално и деструктивно. В действията си досега Жаблянов е показал, че работата му като народен представител е подчинена само и единствено на някакъв негов личен интерес или програма. Липсват регулярни срещи с нас, избирателите от Кюстендил. От дълго време няма приемна. Това пишат в декларация социалистите от Кюстендил.

Те казват още, че дори като кандидат за лидер на БСП Жаблянов единствен не е направил среща с тях. „Не се включи в мероприятието, организирано от ОбС на БСП Кюстендил във връзка COVID – 19 за закупуването на респиратор, крайно необходим за МБАЛ “д-р Никола Василиев”. За целия си мандат той демонстрира абсолютна незаинтересованост от Кюстендилска област и проблемите на избирателите”, се казва още в декларацията.

Местните социалисти посочват, че Жаблянов посещава Кюстендил единствено за да дава пресконференции пред местните медии. Тяхната оценка е, че той не защитава интересите им в Народното събрание.

„Ние, социалистите от Кюстендил, смятаме, че незабавно трябва да освободи депутатската банка и на негово място да застане следващият достоен социалист от листата. Достатъчна оценка за близо четирите му години в парламента са резултатите, които получи на прекия избор и за член на Националният съвет. Подобен предателски акт е закономерен край на една политическа кариера. Настояваме Валери Жаблянов незабавно да напусне парламента и партията, ако му е останало малко достойнство”, категорични са местните леви.

Членовете на БСП в Добрич също призоваха „техния” народен представител Красимир Янков да освободи депутатската банка.

„Във връзка с изявлението на народния представител на коалиция „БСП за България“ Красимир Янков, че напуска парламентарната група и става независим депутат в 44-то Народно събрание на Република България, ние социалистите от ОПО „Дружба 3“, гласували за Красимир Янков за народен представител от 8 МИР, изразяваме възмущението си от неговите действия, сваляме доверието си от него, с което го призоваваме незабавно да напусне 44-то Народно събрание, защото не може да ни представлява повече”, се казва в позиция на местните социалисти.

БСП-Враца пък поиска избраният от този район Николай Иванов също до се оттегли от парламента. „Членството в БСП е право, а не задължение. То е израз на съпричастност към социалистическата идея, към борбата за равенство и справедливост в обществените отношения. В този смисъл уважаваме свободната воля и личната преценка на всеки да членува или не в отделна политическа сила, но категорично се противопоставяме на опитите за внушения и грубо манипулиране на общественото мнение за липса на демократични процедури и еднолично управление на Българската социалистическа партия”, пишат те в своята декларация.

Според тях с реализацията на пряк вътрешнопартиен избор БСП е доказала, че е стожер на вътрешнопартийната демокрация и че не се затваря в елитарни кръгове, които да кадруват в партийните среди, а даде пример за свободен избор не само на личност, но и на пътя по който да продължи развитието си най-голямата лява политическа сила в България.

„В този смисъл всеки, който твърди, че изборът на 60 000 социалисти е манипулиран или опорочен - следва да го докаже категорично, иначе се превръща от лице с активна политическа позиция в поредният защитник на лични или още по-лошо - на външни за организацията интереси”, пише още в декларацията.

Водени от гореизложеното, врачанските социалисти категорично се разграничават от позицията и действията на Николай Иванов и заявяват, че БСП в област Враца е единна и активна политическа организация с над 3000 организирани членове и напускането на един от тях не е повод за вътрешно разделение. „Остава отворен въпросът за мотивите за напускането на БСП и парламентарната група и дали напускането на организацията е свързано с несъгласие с политиката на БСП или с личната мотивация, породена от липсата на подкрепа от делегатите на конгреса и неизбирането му за член на Националния съвет на БСП?”, посочват още врачанските леви.

„Независимо от мотивите му, считано от 29 септември 2020 г. Николай Иванов не изразява интересите на членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия от област Враца и следва незабавно да подаде оставка като народен представител. В противен случай ще считаме, че мотивите му не са свързани с принципни позиции, а единствено със стремеж към властово и финансово облагодетелстване за сметка на доверието на избирателите от областта”, завършва декларацията.

Вчера социалисти от Варна, Бургас, Сливен, Казанлък и други градове призоваха напусналите парламентарната група на БСП депутати (включително представители от Бургас и Варна) да освободят и местата си в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във