Банкеръ Weekly

Общество и политика

СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ КАТО ФОН ВЛЯВО

Столичният кмет Бойко Борисов ли въведе тази мода, или политиците се запалиха по рейтинга му, но напоследък формации с претенцията, че са всеобхватно граждански, никнат направо като гъби. Друг е въпросът, че май си нямат толкова атрактивен лидер и затова не се радват на голямото внимание, с каквото може да се похвали ГЕРБ. Ето защо никак не е чудно, че учредяването на Социалдемократическия форум преди десетина дни мина без никаква медийна шумотевица. Събитието просто бе споменато в някои новинарски сайтове, а големите телевизии почти го пропуснаха в емисиите си. Политическите наблюдатели даже не си дадоха труда да го коментират. Никой не приема социалдемократическите партии, произлезли от БСП като някаква алтернатива на левицата. Вече стана безинтересно и дежурното им недоволство от участието във властта заедно с БСП. И едва ли някой приема сериозно амбициите на групата около Николай Камов за самостоятелна политика. Впрочем и този път създателите на форума не пропуснаха случая и обявиха, че ще участват в изборите за български евродепутати със самостоятелна листа. Щели да се явят сами и на местния вот идната есен. Но сега социалдемократите подкрепят кандидатпрезидентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин и дори
вече работят по въпроса
Създаденият предизборен център в подкрепа на тандема Първанов - Марин, бил първата работеща инициатива на форума.
Тук му е мястото да припомним, че тъкмо Георги Първанов е сред създателите на проекта Нова левица и още като лидер на БСП най-усърдно полагаше усилия социалдемократите да се върнат в левите редици. По традиция в последните няколко народни събрания БСП им отпускаше някое и друго място в листите като коалиционни партньори. Затоплянето на отношенията гарантираше на върхушката от Позитано спокойствие вляво, а на лидерите на няколкото малки социалдемократически формации - някакво политическо битие с представителство в парламента.
На последния конгрес на БСП обаче хората около Сергей Станишев, пък и някои от по-твърдите червени, надигнаха гласове против социалдемократите. Време било това нещо Нова левица да се самоопредели като част от БСП. Или да си ходи. Вероятно затова Николай Камов опипва почвата за бъдещи солови изяви в политиката. И съвсем естествено си търси масовка.
Иначе в самата БСП не липсват идейни и идеологически подизпълнители и сигурно това е причината никой от Позитано 20 да не гледа на Социалдемократическия форум като на
сериозен конкурент
Там и без това постоянно търсят алтернативата в себе си и произвеждат идейни течения и формации вътре в партията, като по този начин изпускат парата.
Ако подхващаме темата за социалдемократите без съществен събитиен повод, то е защото те самите рядко произвеждат събития. Събитие щеше да е, ако например тримата депутати социалдемократи напуснат парламентарната група на Коалиция за България. Или ако и петте формации, за които бе обявено, че ще учредяват социалдемократическия форум, бяха застанали единодушно зад идеята. Първоначално се знаеше, че учредители ще са парламентарно представените ПД Социалдемократи и партия Български социалдемократи и три партии извън парламента - Обединена социалдемократическа алтернатива, Нова социалдемократическа партия и партия Българска социалдемокрация. А то, типично за нашия партиен живот
пак не мина без панаир
В деня на учредяването на форума (28 септември) се разбра, че хората на Александър Томов от партия Българска социалдемокрация няма да участват в тази работа. Това съобщиха от пресцентъра им и уточниха, че са изпратили на сбирката само свой наблюдател. По тази причина те не можели да се ангажират с каквито и да било документи или политически решения, свързани с реализиране на тази идея.
Формациите в Социалдемократическия форум няма да подписват споразумение, подчерта още същия ден Камов, опитвайки се, изглежда, да излезе от положението. Той отбеляза, че нито едно споразумение в левицата за последните 15 години не е изпълнено. Както и че по същество сега се създава Социалдемократически съюз, без да се нарича така - нещо като идейна общност, в която всяка една от партиите ще запази своята организационна самостоятелност.
В крайна сметка, освен хората на Камов, в начинанието участваха лидерът на партия Български социалдемократи Георги Анастасов, председателят на Обединена социалдемократическа алтернатива Божидар Митев и Красимир Пухтев от Нова социалдемократическа партия 1990.
Твърде рано е да се прогнозира дали от поредния опит за обединение на социалдемократите ще произлезе някакъв сериозен политически субект. Много по-вероятно е
да заприличат на земеделците
с техните безкрайни стремежи за единение и неособено лицеприятни кавги.
Историческата справка от последните десет години, в които дадена социалдемократическа формация се е опитала да се слее или обедини с друга, сигурно ще отнеме тонове хартия. Да припомним само, че несъстоялите се партньори във форума Александър Томов и Николай Камов в средата на деветдесетте години създадоха една партия под името Евролевица. От нея не излезе нищо друго освен две различни социалдемократически формации - по една за всеки. Да припомним също, че през 2003-а Александър Томов беше направил опит за сливане с десните социалдемократи на Йордан Нихризов, който също претърпя пълно фиаско.
В оскъдните коментари оттегчено се отбелязва, че лидерите в тези формирования са
стари партийни муцуни
и трудно копнеещият за модерна социалдемокрация избирател ще припознае в тях своите нови водачи.
Оттам нататък нещата са повече от ясни. Социалдемократите ще изпълнят ролята на допълнителна масовка по време на вота, който трябва да осигури втория мандат на Георги Първанов. Ръководствата им ще си потърсят дивидентите от стария нов президент, а ако не ги получат, ще му създадат политически ядове. Симптомите вече се проявяват. Освен двете заявки за самостоятелно участие в евровота и в местните избори социалдемократите имат и неизяснени въпроси с Първанов и БСП. Тези въпроси без отговор бяха поставени преди месец, когато движението на Николай Камов взе политическо решение да подкрепи сегашния президент за втори мандат. Първанов отиде на крака да поблагодари за жеста. Попитали са го за неговото отношение към ДПС, но след срещата Камов отказа да преразказва думите на държавния глава.
Позицията на социалдемократите по този въпрос не е нова - те смятат, че БСП е заменила политическия проект Нова левица със стратегическия партньор ДПС. Останалите десетина питания без отговор са били свързани с корупцията. Изразено е било мнението, че няма резултати от борбата с нея, а многозначителният извод, който са си направили партньорите на БСП, е, че корупцията не може да се бори сама със себе си. Коментарът е на Камов пред журналисти.
Спасиана Кирилова

Каре:
МЕЧТИ И АМБИЦИИ
В деня на учредяването на форума Николай Камов направи следната рекапитулация:
- Парламентарно представени са две от партиите, те имат трима депутати, единият от които - Иглика Иванова, е и евронаблюдател.
- Формациите от Социалдемократическия форум имат общо 324 общински съветници и 56 кметове на общини и населени места.
- Това, което в момента се случва у нас като управление, не е социалдемокрация, макар че вотът беше такъв.
- Социалдемократическата алтернатива остава открит въпрос. Партиите ще се явят с обща социалдемократическа листа на изборите за Европейски парламент. Ще участват с общи листи и общи кандидати и на местните избори през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във