Банкеръ Daily

Министърът на транспорта Христо Алексиев:

Собственикът на "Вера Су" играе театър

Христо Алексиев

„Собственикът на кораба превръща нещата в един уникален театър. Евакуацията вчера се случи безпроблемно. Екипажът е настанен в хотел в Каварна и им е осигурено всичко. Ние бяхме предварително готови за всичко”, казва служебният министър на транспорта Христо Алексиев пред NOVA.

„Вера Су” вече е без екипаж. Трябва да попитаме собственика дали ще осигури нов екипаж. Ако това не се случи, то на този кораб ще се качи само и единствено български такъв. Трябва да се предприемат действия на кораба. Люковете трябва да се отворят, машините трябва да работят, за да могат да продължат действията ни”, казва Алексиев.

Според него моряците трябва да бъдат разпитани веднага.

„Ние сме направили абсолютно всичко до този момент. Много сме възпрепятствани поради факта, че ситуацията е в природен парк „Яйлата”. Разгледани са и всички варианти за операция по въздух”, добави министърът.

„Някои хора имат много къса памет. Много морски инцидента се случиха назад във времето. Държавата, вместо да модернизира единствения спасителен кораб „Перун”, го продаде за 270 хил. лв. миналата година. Нарязаха го на скрап”, добави Алексиев.

„В събота корабът започна да потъва заради големите вълни. Евакуацията, която моряците поискаха, е театър, защото корабът вече беше стабилизиран”, казва още министърът.

Хората от екипажа на заседналия край Яйлата товарен кораб „Вера Су“ са в добро здравословно състояние. Днес предстои те да бъдат превозени до Добрич, където да бъдат разпитани от следовател от Окръжната прокуратура. Към този момент метеорологичните условия не позволяват на кораба да бъде качен друг екипаж.

След акцията по евакуация на 9-членния екипаж на „Вера Су“ вчера, моряците са били прегледани от лекар и са в добро състояние. Те няма да бъдат поставени под карантина.

Днес предстои да бъдат извозени от Каварна, където са настанени в общински хотел, до Добрич и да бъдат разпитани пред съдии от Окръжния съд, информира окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Корабът в момента е без екипаж. Вчера по разпореждане на министъра на транспорта Христо Алексиев е започнало формирането на български екипаж, с капитан изпълнителния директор на „Морска администрация  Венцислав Иванов“, който да се качи на кораба, в случай че неговият собственик не осигури такъв.

Метеорологичните условия в момента са лоши, вълнението на морето е от 4 бала, като се очаква увеличаване както на силата на вятъра, така и на вълнението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във