Банкеръ Daily

Общество и политика

Собственикът на изгорелия на "Струма" автобус проговори

Беким Хаджиу е управителя на фирмата "Беса транс“, която е собственик на автобуса, изгорял след катастрофата на АМ „Струма“. Той проговори в ефира на БНТ от кантората на адвоката си в София.

Хаджиу и семейството му пътувал в първия автобус. Децата му са били в последния автобус.

Когато преминавал границата разбрал, че единият автобус е катастрофирал. След това се върнал до мястото с такси. Останал на мястото на инцидента часове наред.

Автобусът е бил в техническа изправност. По думите на собственика той е преминал през сервиз и в Турция и в Македония преди пътуванията.

"Преди да тръгнем за Турция им правим сервиз, контролираме, пък дори когато стигнем в Истанбул и там ходим на сервиз да се контролира, превозваме пътници, да видим каква е ситуацията. Всичко беше наред и натам и когато бяхме на сервиза там. Когато има нещо, ни казват веднага да го оправим", увери собственикът на "Беса Транс".

Той отрече да е имало туби с гориво. Изключва възможността някой от пътниците да е внесъл лесно запалими вещества. 

"Има туби във всеки автобус, те са с вода, всеки автобус трябва да ги има за всеки случай. Това е резервна вода. Строг е контролът на влизане в България, багаж, шофьор - всичко - какво се носи", уточни Беким Хаджиу.

По думите му до момента не е говорил пред медиите, защото е в шок от случилото се, но съдейства по всякакъв начин на разследващите за установяване на причините за инцидента.

"Казвах си защо не съм бил аз в този автобус, да умра и аз в автобуса и много пъти си казвах това", заяви Хаджиу.

От 4 години фирмата извършвала превози до Турци, като цената е била по 80 евро и включва път и две нощувки в Турция.

Беким Хаджиу си е наел жилище у нас, за да съдейства на разследването. Той не се чувства заплашен от никого.

При катастрофата на 23 ноември загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във