Банкеръ Weekly

Общество и политика

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА МАДАРА ПРИНТ ИЗТЕГЛИХА ЧЕРЕН ПЕТЪР

В частното право продажбата или прехвърлянето на един и същи имот на две различни лица обикновено се квалифицира като измама. Оказва се обаче, че такова действие може да бъде определено и като правомерно, щом е извършено от висшата държавна администрация. На 16 юли 1998 година 45% от капитала на една от елитните български печатници - Мадара Принт, бяха продадени на работническо-мениджърското дружество Принт 98. Зад него застана софийската компания Актив комерс, която е в печатарския бизнес от 1992 година. Сега частните предприемачи и участниците в РМД-то се чудят какво всъщност им е дало бившето министерство на промишлеността срещу броените от тях пари? На 3 февруари 1999 г. ексвицепремиерът Александър Божков е издал заповед, според която 50.92% от капитала на бившето акционерно дружество Сам Патак, на чиято основа по социалистическо време е изградена Мадара принт, е собственост на наследниците на Паул Ерих Розенберг и Минко Василевски. На базата на това разпореждане българските представители на тези лица са предявили претенции върху 27% от

основната сграда на печатницата

която се намира на столичната улица Бенковски в близост до булевард Дондуков. Брокери на недвижими имоти коментират, че стойността на тази част от имота е между 300 хил. и 400 хил. щ. долара. Но съдейки по приватизационния договор, Принт 98 е купило 45% от акциите на дружеството и никъде в контракта не става въпрос, че отделни негови активи могат да бъдат обект на реституционни претенции. Според приватизационния меморандум 35% от дяловете на Мадара Принт са определени за задоволяване на реституционни претенции. И те би трябвало да компенсират напълно претенциите на фамилия Розенберг и нейния съдружник Василевски. Интересното в случая е, че заповедта на Александър Божков е издадена в периода след сключването на приватизационния договор и преди влизането на новите собственици в реално владение.


РМД-то назначава свое ръководство на Мадара Принт едва на 12 февруари 1999 година. Като малко преди това то придобива и около 6% от акциите, предложени при преференциални условия на работниците, но останали изкупени от тях, и така оформи мажоритарен пакет от 51.27 процента.


Шефът на управителния съвет на Мадара Принт Владимир Рупчин твърди, че желанието на реститутите да получат не акции, а имоти, му стават известни едва на 15 февруари 1999 година. На бързата жалба на Принт 98 Върховният административен съд (ВАС) отговаря чак през май. Неговата първа инстанция (в тричленен състав) я оставя без разглеждане с аргумента, че трето лице не може да се жалва по повод решенията на Министерството на промишлеността за удовлетворяване на претенции на бивши собственици на одържавени имоти.


Нищо че

третото лице

вече е платило по приватизационната сделка първоначалната вноска от 43 хил. щ. долара. Миналата година е започнало и технологичното обновяване на печатницата. Купена е офсетна печатна машина и са направени ремонти. Общата стойност на вложенията е около 20 хил. щ. долара. Запазени са и 142 работни места като в момента средните заплати възлизат на 325 хил. лева. Продажбите на дружеството през 1999 г. са намалели до 1.12 млн. лв., тъй като държавата оттегля поръчките си за печат на паспорти поради въвеждането на новия стандарт на личните документи. Въпреки това Мадара Принт остава основен контрагент на Български пощи по изработката на пощенски пликове и успява да приключи миналата година с минимална печалба. Но мениджърите на предприятието се питат дали бизнесът им има бъдеще, ако голяма част от производствените площи бъдат дадени на други собственици по решение на съда? 375 кв. м от двора на сградата вече бяха реституирани с решение на Върховния административен съд от 1995 година. По думите на Владимир Рупчин този парцел е бил записан в активите на дружеството при неговата приватизация, която приключва три години по-късно. Това решение на ВАС не може да бъде атакувано, тъй като е обявено за окончателно. По повод на претенциите за производствената сграда обаче собствениците на Мадара Принт са написали писмо до вицепремиера Петър Жотев с молба да се намери справедливо решение на техните проблеми. Юристи коментират, че ако реши, г-н Жотев може да отмени заповедта на предшественика си Александър Божков за удовлетворяване на реститутите с конкретни активи и да им отреди отделените от държавата 35% от акциите на печатницата. Отговор от Министерството на икономиката засега няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във