Банкеръ Weekly

Общество и политика

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОМПЕНСАТОРКИ ГЛЕДАТ В РОЗОВО

nbsp;


Оптимизмът на играчите на пазара на компенсаторни записи като че ли започва да се възвръща през последните седмици. Купувачите на такива книжа вече са склонни да ги вземат дори по 15% от номиналната им стойност. Повечето собственици пък изчакват с надеждата цените им да се върнат на нивата отпреди три месеца - тогава те вървяха по над 20 процента. Все по-голяма част от РМД-тата, които са основните им потребители, обаче се ориентират към компенсационните бонове, издавани на бивши собственици на земеделски имоти. Цените им са значително по-ниски - около 12-13% от номинала им.


Все още голяма част от работническо-мениджърските дружества, които купиха предприятия до края на миналата година, не са излезли на пазара. Очевидно те чакат стойността на записите да падне до около 10%, след което да си напазаруват евтино. Мнозина брокери обаче смятат, че ако цените се повишат с 2-3 пункта, РМД-тата ще предпочетат да се застраховат от по-нататъшно нарастване и ще излязат от укритията.


Надеждите на собствениците на алтернативни платежни средства вече са свързани не толкова с промени в нормативната уредба, колкото със сключването на още няколко големи приватизационни сделки. Такива все още се намират - продажбата на ВЕЦ-овете, на туристически дружества като Бороспорт и Слънчев бряг. Според експерти големият брой кандидати за приватизацията на водните каскади ще вдигне цената им най-малко до 40 млн. лева. През седмицата председателят на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Асен Дюлгеров потвърди, че за водните електроцентрали ще се приемат плащания с компенсаторки. Надежда за добър бизнес дава на продавачите и сключената в сряда сделка за раздържавяването на 80% от капитала на пловдивския комбинат за цветни метали. Повече от 7 млн. щ. долара от договорената цена ще се издължат чрез записи. С нетърпение се чака на пазара да се яви и консорциумът, закупил мажоритарния пакет от Златни пясъци. Около 150 млн. лв. от неговата цена ще бъдат платени с компенсаторки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във