Банкеръ Weekly

Общество и политика

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЕВРОПА САМИ СИ ИЗЯЖДАТ ХЛЯБА

МЗК Европа е създадена през септември 1993 година. Основните й собственици, притежаващи 84% от капитала на застрахователното дружество, са предприятия от машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост. Сред по-големите са Енергокабел АД - София, Електроапаратурен завод АД - Пловдив, Металик АД - Ябланица, и казанлъшките предприятия Българска роза и Република. В групата фигурират и две дружества от финансовата сфера - РЕЙ холдинг и свързаната с Румен Георгиев финансова къща Логос-ТМ.


През миналата година реализираният от Европа премиен приход е около 2.7 млн. лева, показател който й отрежда фатално 13-о място в бранша, или 1% от застрахователния пазар.

И Европа се оплете в съдебен възел. Изпълнителният директор на компанията Румен Георгиев оспорва пред компетентните органи правомерността на своето отстраняване от длъжност. Освен това той и свързаните с него компании блокираха вписването на решенията на общото събрание на Европа от 5 април, приети с гласовете на мажоритарните собственици Рей холдинг. Така компанията изпадна в правна безтегловност, от което губят и клиентите, и акционерите на застрахователното дружество. И двете страни признават, че спорът между тях влияе негативно на бизнеса. Съдебното уреждане на конфликта може да отнеме месеци, а може би и години, твърдят хората около Румен Георгиев. Пак според тях само за първите три месеца на тази година, откогато всъщност датира спорът между акционерите, продажбите на компанията са спаднали с 60 процента.

Драмата на Европа


започна още на 17 януари. Тогава Румен Георгиев бе свален от поста изпълнителен директор, а оперативното ръководство бе поверено на Стоян Желев - брат на експрезидента Желю Желев. Но превратът е замислен още на 30 декември миналата година, когато се събират двама от тримата членове на съвета на директорите и решават да отстранят Румен Георгиев от шефското място в компанията. Според мажоритарните й собственици - Рей холдинг, причината за направената рокада било лошото управление на застрахователното дружество. В началото на седмицата (17 април) за първи път, откакто застана начело на Европа, Стоян Желев задоволи информационния глад на журналистите и свика нарочна пресконференция.


Над 400 000 лв. загуби е понесла МЗК Европа през 1999 г. в резултат на злоупотреби и безстопанственост, обяви прокуристът Желев. Загубите причинил ексшефът на дружеството Румен Георгиев. Според Стоян Желев, Георгиев източил средствата чрез финансова-брокерска къща Логос-ТМ, чиито шефове са синовете му. На къщата били предоставени 300 055 лв. за доверително управление, необезпечен кредит от 130 000 лв. и други екстри. Измамите са документирани и за тях е сезирана Софийска градска прокуратура, съобщи още Стоян Желев.


Три дни по-късно Румен Георгиев, също с документи, направи опит да опровергае пред журналистите всички нападки срещу него.


Според Румен Георгиев мотив за неговото отстраняване не са лошите финансови показатели на Европа, а

други финансови разногласия между акционерите

През декември 1999 г. Рей холдинг настоява МЗК Европа да му съдейства за преодоляване на дефицита от оборотни средства, като закупи негови безналични акции. Румен Георгиев обаче смята, че цената на въпросните книжа е сериозно завишена, тъй като тяхната оценка е извършена от Боян Никлев, лицензиран оценител на самия Рей Холдинг. Между съдружниците възниква и втори проблем. Заобикаляйки законодателството, членът на директорския борд на МЗК Европа Иван Митев в качеството си на изпълнителен директор на Промкомплект продава на застрахователната компания акции от дружество Гамакабел, в което също е член на съвета на директорите. Впоследствие се оказало, че Рей холдинг е заложил тези акции и получил срещу тях кредит от Първа инвестиционна банка.

Сградата

в която се помещават всички структури на Рей холдинг е следващият препъникамък. Както твърди Румен Георгиев, през 1998 г. индустриалният холдинг се включва в увеличаването на капитала на Европа именно с тази сградата като апортна вноска. Георгиев пояснява, че след като застрахователната компания поискала тази собственост да й бъде прехвърлена, а ползвателите й - Рей холдинг, да плащат някакъв наем, е последвала контраатака. Съакционерите от Рей холдинг поискали детронирането на Румен Георгиев от изпълнителната власт на Европа. За пълното му отстраняване от застрахователната компания било необходимо и решение на общото събрание на акционерите. То е насрочено за 7 март тази година, но по-късно е отложено за 5 април. На този форум хората около Георгиев декларират, че представляват 25% от капитала на Европа. Мажоритарният собственик обаче признава легитимността на половината от книжата. Оспорена е собствеността върху акциите, които казанлъшкият завод Република притежава в застрахователната компания. Според Георгиев съдът му е признал собствеността върху спорните книжа. Това обаче не признават мажоритарните собственици от Рей холдинг и така си осигуряват надмощие при гласуването на общото събрание. Все пак Георгиев успява да спре записването на спорните решения, а това със сигурност ще предизвика серия от обжалвания и прехвърляне на топката от една в друга правораздавателна институция.


От създалата се ситуация в Европа безспорно се възползват конкурентите. Освен че заради нестабилното си положение компанията губи пазарен дял, към нея вече има апетити за поглъщане. Вестник БАНКЕРЪ научи, че такова намерение има мажоритарния собственик на БУЛСТРАД - Български застрахователен пенсионен холдинг. В застрахователните среди се коментира, че може би именно придобиването на парите от евентуалната продажба на Европа е истинската причина за спора между нейните акционери.

Професионалните качества на Желев

поставят лиценза на Европа под въпрос. Аз съм легитимният шеф на Европа, заяви през седмицата прокуристът на Европа Стоян Желев. Поводът за заявлението е изпратеното до компанията писмо от бившата директорка на ДЗН Даниела Конова. С него тя препоръчва на собствениците на застрахователната компания да освободят Желев от заемания от него пост. Като основание надзорничката изтъква обстоятелството, че прокуристът не отговаря на изискванията на закона. Странното, според самия Стоян Желев, е, че ексшефката на надзора първоначално го е признала за легитимен с подписано пак от нея писмо на 14 февруари тази година. От надзорната дирекция пък обясниха, че второто им становище е продиктувано от последваща проверка, с която са установили, че Желев няма необходимия професионален опит за заеманата ръководна длъжност. Според надзорниците, ако прокуристът на Европа не бъде освободен до 5 май, те ще има законово основание да поискат отнемането на лиценза на застрахователната компания. Мажоритарните собственици на Европа са обжалвали въпросното писмо на надзора пред Върховния административен съд. Това означава, че докато висшите магистратите не се произнесат за това дали искането на ДЗН е основателно, Стоян Желев ще продължи да управлява компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във