Банкеръ Daily

Общество и политика

Собственици на прасета готвят протести

Собственици на прасета в Сливен, Разград и Пазарджик готвят протести заради мерките, които са разпоредени за борба със африканската чума по свинете. До вчера всички собственици на прасета в Северна България и около големите свинекомплекси трябваше да заколят животните си, за да не се превърнат в огнища на вируса, които да пренесат заразата към фермите. Мярката важи и за Южна България, но със срок до 2 август.

Пет са вече свинекомплексите, засегнати от чума, а 57 са установените огнища в страната според данните на Българската агенция по безопасност на храните от вчера вечерта. Пробите за африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни.Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта. Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

Кметовете в Пазарджишко са излезли с декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. Те са категорични, че няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата. 

"Положението е изключително тежко, ние сме в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете." Това заяви пред БиТиВи земеделският министър Десислава Танева. По думите ѝ държавата не се провалила в мерките срещу разпространението на заразата. Тя посочи, че със сигурност е можело да се направи повече във връзка с обучението на населението за последиците от това заболяване. Стана ясно, че вирусът е навлязъл от Русия с вектор на заразата към Източна Европа и към личните стопанства на хората, които са без мерки за биосигурност. Заразата е започнала да се разпространява преди 12 години, разказа Танева. Тя уточни, че дивата свиня е един резервоар на заболяването. Според министъра 11 страни са засегнати от 2012 г. досега в Източна Европа. Тя обясни, че във всяка от тези страни вирусът не е излязъл все още.

Върви процесът по евтаназиране и унищожение на всички заразни материали. В нови 18 области на страната са определени 20-километрови зони за биосигурност, които не следва да останат без мерки. В шест области на страната оставаме без подобна превантивна мярка, каза още Десислава Танева.Тя посочи, че хората могат до 2 август да усвоят месото за лично ползване и това, което се предприема като превенция, е в полза на самите стопани. Всеки, който отглежда домашни свине, трябва да го прави със съответната регистрация. Според ресорния министър, за да си се регистрирал, трябва да си постигнал определените нива на биосигурност. Стопанствата без мерки за биосигурност и потокът на храната са сред най-рисковите фактори по отношение на африканската чума. Всеки трябва да потърси вина у себе си, що се касае до информираността, категорична е Танева. Тя допълни, че стопаните също е трябвало да се информират за заболяването - от съответната ветеринарна служба например. Министърът припомни, че за африканската чума няма създадена ваксина и повтори, че личното стопанство е основният източник на заразата. Все пак не може да се очаква екокатастрофа по отношение на загробването на животните.

Междувременно в ефира на БНТ Светла Василева, председател на федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ, заяви, че според данните на индустриалното свиневъдство в заразените свинекомплекси работят около 20 000 души. По думите на експерта засега все още една част от работодателите смятат да задържат работещите, но не се знае колко от тях ще бъдат освободени. Точната цифра на работещите ще стане ясна в зависимост от това докъде ще стигне заразата на болестта и дали ще бъдат покосени и други свинекомплекси, посочи още Василева.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във