Банкеръ Daily

Общество и политика

Собственици на фитнеси излизат на протест, ако ги затворят

Затварянето доведе до фалита на много зали, други предстои да закрият бизнеса си заради фалит.

Двуседмични по-строги мерки във връзка с разпространението на Ковид-19 бяха въведени в четвъртък. В някои области фитнес залите са затворени, а други работят до 30% капацитет. В София фитнесите работят до 50%.

Управителят на фитнес зала в София Мария Станчева сподели пред БНТ, че никой от бранша не може да реагира спокойно в ситуацията, в която всеки нов ден може да донесе нови рестрикции или затваряне на залите. Затова от бранша се готвят за протести, ако бъдат затворени отново. 

Мария Станчева сподели, че благодарение на медиите е започнало изплащане на помощи на заетите във фитнесите. Тя допълни, че все още се чакат част от средствата. Станчева подчерта, че ако отново се стигне до затваряне на фитнес залите и намаляване на капацитета на посещаемост, тяхната зала ще се включи към протеста, който подготвят колегите им страната.

Затварянето доведе до фалита на много зали, други предстои да закрият бизнеса си заради фалит, каза още тя и допълни, че настояват да има предвидимост.

В началото на седмицата Петър Ангелов - председател на Българска асоциация за здраве и фитнес заяви, че сдружението е абсолютно против затваряне и има научни доказателства и доклади, според които фитнесите не са място на зараза. "Категорично сме против. Бяхме доброжелателни, но вече нямаме разбиране", обясни той.

"Хората са пред фалит. Какво означава, че от РЗИ и общината ще ни затворят? Няма да имаме право на никакви обезщетения! Общината щом е решила да вземе регионални мерки, ще вземе ли решение да ни подкрепи финансово?", пита Ангелов.

"Много е лесно да кажеш "затваряме". Но без подкрепа! Нямаме нищо против, ако е държавна заповед и навсякъде се затвори. Но нека държавата да излезе с компенсации, защото ние си плащаме данъците", смята той.

По думите му има над половин милиард декларирани приходи от индустрията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във