Банкеръ Daily

Общество и политика

СО поиска помощ от държавата за градския транспорт на София

От столична община поискаха държавата да окаже финансова подкрепа за градския транспорт на София.

178 милиона лева поискаха от държавата общинските съветници в София за нормално функциониране на столичния градски транспорт през 2022 г.

"Транспортът на столицата е подложен на сериозен финансов натиск заради увеличението на цената на електроенергията, отделно и предвид факта от намаления пътникопоток заради пандемията, което пък води до намаляване на приходите от закупуването на превозни документи'', коментира Зафир Зарков от Бюджетната комисия към Столична община.

По думите му вече говорим за сериозна криза и е видна необходимостта от подкрепа на държавата в сектора.

"През 2020 г. регистрирахме драстичен спад на приходите от около 34%, т.е. толкова са реално намалените пътувания заради пандемията. През миналата година все пак отчетохме известен ръст, а прогнозата за 2022 г. е да има ново нарастване с около 131 млн. лева", допълни Зарков.

Той посочи, че през миналана година Общината сериозно се е намесила с финансиране за градския транспорт на София, за да може той да функционира нормално, но вече без намеса на държавата транспортът няма как да устои.

"Не сме получавали сериозен ангажимент от държавата, но е необходима навременна помощ. Това е един от приоритетните сектори, обявени от ЕК за финансиране. Имаме нужда да получим необходимия ангажимент и подкрепа за градския транспорт на София", заяви още Зафир Зарков.

Държавата да покрие и 100% разходите на транспортните дружества заради по-високата цена на природния газ. Ако не бъдат удовлетворени исканията, от КНСБ и КТ "Подрепа" заявиха, че са готови да излязат на протести.

Въпреки пандемията COVID-19, заради която намаляха пътуващите в градския транспорт в столицата и по-високите цени на тока и природния газ, градският транспорт продължава да работи и е необходимо заплатите на работещите в него да бъдат гарантирани, както и да бъдат повишени, според синдикатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във