Банкеръ Daily

Даниел Лорер:

Снежните топки днес могат да бъдат различни други неща утре

Обстановката на Шипка беше изключително обострена и това беше явно за всички, които бяха там. Всички видяха коя е групата, която създава това настроение, всички видяха, че тя е агресивно настроена, видяха, че ръководителят на тази група е смятан от Украйна за опасност. Ако българските служби за сигурност не смятат това за опасност, снежните топки днес могат да бъдат различни други неща утре. Ние сме длъжни да посочим, когато се случват неща, които са извън сигурността. Това каза пред БТВ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Припомняме, че по-рано днес президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Коментарът на държавния глава е по повод поисканата от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев оставка на началника на НСО във връзка с тържествата на Шипка на 3 март, когато премиерът Кирил Петков беше замерян със снежни топки. 

"Никой от нас няма никакво намерение да кадрува в службите, ние изразихме нашата загриженост. Министърът на транспорта споделя моето мнение, че това беше пробив в сигурността и трябва да бъде обследвано защо се случи. Иначе ние не спираме да работим много активно по нашите ресори", заяви Лорер.

Попитан дали има напрежение между президента и правителството, министърът на иновациите и растежа посочи: "Смятам, че напрежение няма, има критики. В една демократична държава това е абсолютно оправдано. Всяка една институция трябва да има право да изразява мнение по темите, които смятам, че са важни за нея и за българското общество".

"До този момент държавата се справя в рамките на ресурсите, с които разполага. Отговорихме успешно и на ковид кризата, и на енергийната криза. Правителството работи като един отбор. Тази четворна коалиция работи задружно, за да посрещне всички предизвикателства", коментира Даниел Лорер.

По думите му войната в Украйна поставя цяла Европа пред изпитание. "Именно тук е важно България да работи заедно с партньорите от Европейския съюз и НАТО. Първата грижа на нашето правителство е хората да са на топло и българският бизнес да работи. Важно е да си зададем и въпроса защо сме в такава тежка зависимост от енергийните ресурси на Русия. Предишните управляващи ги няма, но щетата за българската енергетика ще бъде дълготрайна. Започнатите от тях проекти са толкова забатачени, че ще трябва още време да се изпълнят", отбеляза министърът.

Политиката за подкрепа на бизнеса ще продължи и ако се наложи, ще стане още по-интензивна, каза още той. "След очакваната актуализация на бюджета през лятото ще бъде преценено дали са необходими допълнителни компенсации", добави министърът.

"Всички работим интензивно, за да посрещнем бежанците от Украйна. Имаме планини от дарения. Българският туристически бранш откликна и настани стотици бежанци в хотели по Българското Черноморие. В момента се сформира централният щаб в София, откъдето тези операции ще се водят централизирано. В него ще има работна група по всяка една от темите заетост, настаняване и здравеопазване", поясни Лорер.

По отношение на санкциите основният проблем е за самата Русия. "Ако санкциите продължат със същия интензитет, руската икономика може да се върне в 80-те години на миналия век", подчерта министърът на иновациите и растежа.

По думите му, ако войната в Украйна продължи, в България ще има огромен наплив от руски емигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във