Банкеръ Daily

Общество и политика

Смъртността в България - характерна за зони с военни конфликти

До 2030 година България да достигне средните европейски нива за активно стареене на възрастното население. Това цели подготвяната национална стратегия. България е с най-високия процент на смъртност от страните на Европейският съюз - 15.5 промила, в северните части на страната смъртността е 30 промила, показател, характерен за зони с военни конфликти. България е на последните позиции по показателите за активно стареене с изключение на показателя заетост на населението 65+. 

"Заради ниските доходи от пенсии възрастните у нас работят", констатира Теменужка Златанова, началник на Демографската дирекция в социалното министерство.

Доходите растат с почти 10%, а средната пенсия се увеличи само с 5,7%. Парите за пенсионерите изостават, а цените растат. Тези от тях, които могат, работят, но не всички могат да позволят поради здравословни причини. 

Към момента на сто излизащи от трудовия пазар влизащите млади са 64. Най-лош е показателят в Смолян - на сто излизащи в пенсия 35 се включват на пазара на труда. Най-добър показател е този в Кърджали – 100 на 73. България изостава по европейските показатели за активно стареене в 21 от следените 22 показателя. Възрастното население, което ползва интернет активно у нас е по-малко в сравнение с останалите страни-членки. На 25-26-о място сме и по участие в обществения и независим живот на хора след 65 години.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във