Банкеръ Daily

Здравните власти:

Смъртността се покачва, но мерките са достатъчни

"Всеки ден се появяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас като лекари, науката е тази, в която вярваме, а борбата за живот и здравето на всеки български гражданин за нас е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не плаща с високата цена - с икономиката си и психическото здраве на хората." Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

"Медицината може да направи много повече, но тя не може да се пребори за пациент, който не иска да се пребори за себе си. Всеки човешки живот е безценен. Много неща научихме за тази една година. С много лъжи се борим, много неверни твърдения опровергаваме. Много голям страх създаваме у хората. И за всичко това отговорността я носим ние. Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката. А науката в момента са ваксините", каза още министърът.

2774 е броят на новозаразените за последното денонощие. Направени са 13691 теста, от които 7583 PCR с 1654 положителни резултата и 6108 антигенни с 1120 положителни резултата.

Най-висок е броят на положителните резултати в София – 734, следван от Пловдив – 223 и Варна – 153. Броят на активните случаи е 38531, от които хоспитализирани са 6395, а в интензивно отделение са 501. За изминалото денонощие са излекувани 2531 и са починали 97.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 58%, а в интензивни грижи - 65%. 

Средната възраст на хоспитализираните 263-ма пациенти с коронавирус у нас за последните 24 часа е 52 години. От тях 139 лица са под 19 години. В болницата в Бургас има и заразени бебета, съобщи Ангелов.

Положителната тенденция в процентното съотношение обаче е между броя на излекуваните спрямо броя на новите случаи. Към 19-25 февруари съотношението е било 35.5% излекувани към потвърдени, миналата седмица са били 63%, а от миналия четвъртък до днес са 67%.

"Третата вълна на коронавируса е налице навсякъде, особено на Балканите. 14-дневната заболеваемост в България е 380 на 100 000 души население, което ни отрежда на 5-о място на Балканите и на 16-о място в Европейския съюз", обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Водещите области по заболеваемост от COVID-19 са Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. Най-ниска  заболеваемост се отчита в областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич.

"Много критики имаше, че изнасяме в електронна среда учениците, но има училище с 13 болни преподаватели", изтъкна Кунчев. А в старчески дом в страната имало епидемичен взрив. "Там болните са 17,  а преди месец те са отказали имунизация.

По думите на главния държавен здравен инспектор, подобни примери са мотивирали въвежданите в момента локални мерки.

Здравният министър добави, че 11 души от ваксинираните са дали положителен тест за коронавирус, но не са развили симптоми, което дава увереност, че ваксините действат.

"38% е нарастването на заболеваемостта на седмична база. В момента сме на нивото от 5 ноември 2020 г. Има много стръмно покачване на кривата на смъртността. Такова покачване не сме имали от септември 2020 г. Нарастването на смъртността е средно с 53% на седмична база. Около 12% е нарастването на случаите в болниците. 11,3% е нарастването на седмична база за заетостта на интензивните легла“, обобщи председателят на Националния оперативен щаб и шеф на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски.

"Нещата не вървят в правилна посока, трябва да се вземат мерки", подчерта той. "Особено важно е хората да спазват дистанция, да избягват публични събирания. Прави впечатление, че при предишните пикове наблюдавахме семейства, в които един-двама членове не бяха заразени. В момента наблюдаваме семейства, заразени в пълен комплект", добави шефът на НОЩ.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във