Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Смъртността е по-ниска в сравнение с втората вълна на COVID-19

За последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 5-о място в Европейския съюз и на 2-о на Балканите. По смъртност сме на 3-о място в Европа след Унгария и Чехия и на първо място на Балканския полуостров, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на здравните власти.

В страната с най-висока заболеваемост за изминалите 14 дни са София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна. Най-слабо засегнати са областите Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово.

"Броят на излекуваните почти достигна броя на новозаразените. Наблюдава се постоянен запълващ се капацитет, но горе-долу колкото се приемат, толкова хора се изписват на денонощие. Болниците в София имат готовност, имат резерв. Той не е на 100% запълнен и имаме възможност, дори при повишаване на броя на новозаразените, да реагираме адекватно", потвърди и проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. "Не се наблюдава натискът от ноември и декември, когато имаше оплакване от чакане пред болници и недостатъчна възможност за хоспитализации", увери той.

По-ниска е смъртността в сравнение с втората вълна на коронавируса у нас. През ноември е достигнала до 28 на 100 000, сега е 21 на 100 000.

Хоспитализираните са много повече от втората вълна, което се дължи на особеностите на британския вариант на вируса, който води по-бързо до нужда от хоспитализиране и нужда от кислород, обясни Кунчев.

Седмичната положителност на тестовете е 22-24%, наполовина е паднала в сравнение на ноември, обясни главният държавен здравен инспектор. Ръстът на заболеваемостта започва да се забавя, добави той.

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на останалите ваксини, за които още няма разрешение за масова употреба, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Това са ваксината „КюрВак“, ваксината „Новавакс“, „Спутник“ и „Синовак“.

Кирилов напомни, че през април се очаква в страната ни да пристигнат около 700 000 ваксини. От тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини: "До края на юни очакваме около 1,4 млн. от ваксината на „Пфайзер“, близо половин милион от ваксината на „Модерна“, близо милион от оксфордската ваксина и близо половин милион от ваксината на „Джонсън и Джонсън“. Около 16 април трябва да бъде първата доставка от 14400 дози, а на 26 април още 24 000 дози."

От днес започва постепенно разхлабване на мерките срещу епидемията у нас. Отварят заведенията за хранене и развлечение в откритите им площи, с позволено работно време от 6.00 ч. до 23.00 ч.

Кина, театри, музеи, библиотеки, галерии и циркови представления ще приемат 30% от публиката си. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство. Фитнесите, спортните зали и плувните комплекси също ще работят при 30% капацитет.

Облекчаването на мерките обаче няма да важи за моловете. До 12 април на магазините с площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи към търговския обект. Нощните заведения остават затворени до края на април.

Здравният министър Костадин Ангелов обаче твърди, че промяната в ограниченията не е точно разхлабване. Той изтъкна, че от днес могат да се посещават откритите площи на заведенията, но това се е случвало и досега, хората са се събирали на големи тълпи. Сегашните промени щели да въведат повече ред. 

Министърът благодари на лекарите от спешната помощ. Думите му бяха по повод напомняне за вчерашната позиция на тяхното сдружение. В нея се твърди, че заповедта на здравния министър за разхлабване е гавра. "Следим числата на 12 часа. В тази ситуация вземаме решения.  Да, имаме притеснения. Ако се наложи, ще променяме в движение. Всичко е възможно", каза Ангелов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във