Банкеръ Daily

Общество и политика

Смяната на зимното и лятно часово време приключва през 2020 г.

Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Дебатът, започнал преди две години, получи реакция от Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

"Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки", посочи той.

Радев обясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време

Според Радев това няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин например пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето са негативни, заяви Радев пред БНТ. Той цитира увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия.

"Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис", каза още той 

Facebook logo
Бъдете с нас и във