Банкеръ Daily

Общество и политика

Смяната на военния министър в момента е риск, предупреди Радев

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българският интерес. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

"След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни", посочва държавният глава. 

Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет, заявява Радев.

Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към Европейския съюз да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство, отбелязва Румен Радев. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа, категоричен е президентът.

По думите му не трябва да си правим никакви илюзии - последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние, отбелязва Румен Радев.

Държавният глава заявява, че са нужни изпреварващи решения. Той очаква правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза - от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите, посочва президентът. Радев заявява още, че са необходими енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния Консултативен съвет за национална сигурност за развитие на въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната, за създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност.

Президентът очаква да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Държавният глава благодари на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора. Българите винаги сме били толерантни и съпричастни, и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ, посочва той. Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество, се посочва в заключение в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във