Банкеръ Daily

В столицата

СМГ е с най-висок минимален бал за кандидатстване след 7 клас

Софийската математическа гимнозия

Софийската математическа гимназия отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след 7-и клас в столицата - близо 486 точки от максимум 500. От там са и петимата пълни отличници на изпитите от националното външно оценяване.

Това показва първото класиране за приема в гимназиите, което беше публикувано днес.

И тази година най-желаните паралелки след 7-и клас в София са с профил "чужди езици" - английски и испански.

Най-много ученици са поискали да учат в 22-ро Средно езиково училище "Георги Сава Раковски". На второ място е 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици "Свети Климент Охридски".

Най-предпочитани училища за професионална подготовка са Националната търговско-банкова гимназия и Националната финансово-стопанска гимназия.

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите както през 2021 година, но с размяна на позиции. Списъкът води Софийската математическа гимназия. На второ място е Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет - София, слeдвано от 91-ва Немска езикова гимназия.

В националното външно оценяване в София са участвали над 11 500 ученици. Подалите заявления за класиране са 11 00.

От тях 1100 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране.

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 13 до 15 юли включително. В същия срок могат да подадат заявления за участие във втория етап на класиране тези ученици, които не са доволни от първия етап.

Facebook logo
Бъдете с нас и във