Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сметната палата откри 53 нерегламентирани полета на "Авиоотряд 28" при ГЕРБ

Сметната палата направи одит за заявяването и изпълнението на полети от Авиоотряд 28 за периода от 1 август 2009 г. до 31 март 2013 г., съобщиха от пресцентъра на институцията.

През този период са изпълнени общо 50 полета на стойност 1 540 573 лв. за нуждите на президента и три полета за нуждите на вицепрезидента по заявки от дирекция "Протокол" на администрацията на държавния глава.

По заявки от дирекция "Международни връзки и протокол" на Народното събрание на България за одитирания период са изпълнени общо 22 полета на стойност 512 226 лв.

През същия периода от Авиоотряд 28 са изпълнени общо 243 полета на стойност 2 641 543 лв. по заявки от дирекция "Правителствен протокол" на администрацията на Министерския съвет. За същия период Авиоотряд 28 е изпълнил общо 69 заявки на министерства на стойност 872 404 лв.

За одитирания период са изпълнени общо 53 заявки на стойност 870 159 лв. за полети за нуждите на физически и юридически лица, без регламентирана правна възможност, пише в одита на Сметната палата.

Тук влизат полети за Българска баскетболна федерация, за Българска федерация по волейбол, БЧК, за Световната банка, за дружествата "ЦСКА" ЕАД, Локомотив - София" АД, ПФК "Литекс-Ловеч" АД, ПФК "Левски" АД, "АПРА"ООД, "Главболгарстрой холдинг" АД,  за БТПП, за адвокатско дружество "Батков и сие" и други.

Самолети и хеликоптери на "Авиоотряд 28" са използвани още за оказване на спешна помощ на български граждани в чужбина, за нуждите на Червения кръст и по искане на Българската православна църква, както и на Българския футболен съюз. Такива има и за нуждите на частни фирми (например Костенец Ризорт и Ню Бояна Вибурно, които снимаха филмовата продукция „Непобедимите”). Макар и заплатени, за част от полетите не се съхранява списък на пътниците.

"Авиоотряд 28" е бил използван и по заявка на партия ГЕРБ, като и от други държавни предприятия, например Българския енергиен холдинг, за присъствие на различни европейски и световни форуми.

Хеликоптери на отряда са използвани за филмови продукции, сериала на БНТ „Под прикритие” и за разпръсване на детски топки за празника на децата в София.

Приходите от полети на физически и юридически лица са отчетени неправилно и не е начислен данък върху приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане, сочи проверката.

От Сметната палата препоръчват да се регламентира редът, по който се разрешават полетите на "Авиоотряд 28", както и за съставянето на досиетата и тяхното съхранение. Трябва да има и длъжностно лице, което да носи отговорност за съхранението на документите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във