Банкеръ Weekly

Общество и политика

СМЕСЕНИТЕ ДРУЖЕСТВА СПАСЯВАТ ЗЕБРА ОТ ЛИКВИДАЦИЯ

Предприятията от списъка за финансова изолация не разполагат с много варианти, за да си набавят свежи пари. След като законът им забрани да ползват банкови кредити, а целево финансиране не се предвижда, дружествата са принудени да продават ненужните им активи. Оказва се обаче, че съществува и друг вариант за осигуряване на свеж финансов ресурс, който Зебра ЕАД - Нови Искър, успешно прилага вече втора година. Изходът от ситуацията дружеството е намерило в създаването на смесени предприятия с чуждестранни партньори. Най-общо казано сътрудничеството е на принципа слепият пренася куция през реката


Каучуковият завод участва с машини и съоръжения, а западните инвеститори предоставят капитали и осигуряват пазари. Основният интерес на чужденците е продиктуван от стремежа им да изнасят зад граница екологично мръсните производства. Тази стратегия пък е добре дошла за Зебра, тъй като именно първият джойнтвенчър с италианската компания Сизас спаси каучуковия завод от попадането му в списъка за ликвидация. А балансовите резултати от 1994 и 1995 г. отговаряха на всички изисквания за вкарването му в листата на обречените предприятия. Тогава напълно декапитализирано, дружеството дължеше около 2 млрд. лв. на Държавно обществено осигуряване на 23 млн. щ. долара - на Министерството на финансите, заради неплатени данъци и задължения по ЗУНК, на Булгаргаз, на Държавния резерв, на Булгарлизинг и др. Между кредиторите фигурираха и немските фирми Мелер и Зьоргел, на които Зебра дължеше съответно 56 хил. и 50 хил. г. марки, както и американската фирма Дюпон, доставила каучук за 120 хил. щ. долара. Именно заради тези печални постижения предприятието съвсем закономерно е извадено от списъка за масова приватизация и предложено за ликвидация. Тогава обаче Зебра започва изграждането на съвместното българо-италианско предприятие Сизе за производство на пътни и помощни знаци за безопасност на движението. За целта италианският партньор, който притежава 56.75% дялово участие, отпусна на Зебра безлихвен кредит с петгодишен гратисен период в размер на 213 хил. щ. долара. За една година усилена работа и съвместни договорености с италианците ние разработихме силна експортна програма и на базата на получените средства успяхме да убедим Министерството на промишлеността да внесе в МС докладна записка. След разглеждането й Зебра беше извадена от списъка за ликвидация - обяснява Славка Стефчева, изпълнителен директор на предприятието. Разбира се, дружеството не успя да избегне списъка за финансова изолация, но това не му пречи да продължи да създава джойнтвенчъри с чуждестранни партньори.


Второто смесено предприятие


Каучуковите ремъци, произвеждани в Нови Искър по лиценз на американската фирма Гейтс, са предназначени предимно за руски автомобили. В последните години обаче продажбите на българския пазар намаляват. Българските автомобилисти предпочитат чешката марка Барум. На необятния руски пазар пък Зебра няма как да пробие. Решихме, че руснаци на руснаци по-лесно ще продават и след като получихме разрешение от финансовото министерство, в края на миналата година в Москва регистрирахме смесеното българо-руско дружество Зебрис - заявява Славка Стефчева. В него руската фирма Абрис участва със сгради и машини за производство на автомобилни ремъци, които й осигуряват 51% от собствеността. Останалите 49% са притежание на Зебра, която пък е апортирала съоръжения за вулканизация на ремъци. Според договора руската фирма ще бъде дистрибутор на произведените в смесеното дружество ремъци, както и на ремъците за комбайни и промишлени съоръжения, произведени в България. В крайна сметка Зебрис ще извършва само довършителните операции, а всичко останало ще се произвежда в България. Не е за пренебрегване и фактът, че в Русия вносът на подобни полуфабрикати не се облага с мита и такси.


Третият джойнтвенчър


Собствениците на Зебра - Министерството на финансите и Агенцията за приватизация (заради откритата междувременно приватизационна процедура), вече са благословили учредяването на ново смесено дружество, този път с участието на германската фирма Крайбург. То ще се занимава с възстановяването на тежки автомобилни гуми, тъй като Зебра разполага с единствената на Балканския полуостров италианска линия за изработване на протектори. Все още обаче не е уточнен окончателният вариант на това съвместно сътрудничество. Възможностите са две. Първата е каучуковите смеси да се внасят от Германия, а протекторите за възстановяване на автомобилните гуми да се правят у нас, като готовата продукция се продава на завладените от Крайбург пазари. Вторият вариант също предвижда да се ползват пазарите на немския партньор, но само каучуковите смеси да се изготвят в България. Г-жа Стефчева очаква договорът с Крайбург да се подпише до средата на тази година след уточняването на още един детайл. Немската страна претендира за контролния пакет акции от смесеното дружество. Обяснението е, че който дава парите и осигурява пазарите, трябва да държи и диригентската палка. Проблемът в случая идва от Агенцията за приватизация. Тя е на мнение, че участието на Зебра в новото дружество не бива да е по-малко от 51 процента.


Треската за създаване на смесени предприятия не свършва дотук. В края на миналата година в Зебра е получено писмо от американската фирма Рабър инженеринг с предложение за съвместно производство на гумено-метални уплътнители за сондажни кладенци. Такива уплътнители засега се произвеждат само в САЩ, а транспортирането им до България ги оскъпява двойно. Очаква се до средата на февруари 1998 г. представители на американската фирма да представят необходимата документация, за да може ръководството на каучуковия завод да поиска разрешение от собствениците за създаване на четвърти джойнтвенчър.


Несъстоялата се мениджърска приватизация


Виждайки прерспективите пред дружеството, работническо-мениджърският екип решава да пробва късмета си в неговата приватизацията. През февруари 1997 г. 700 работници и служители (от общо 750) учредяват Зебра 2000 АД и изпращат молба до Агенцията за приватизация. На 20 юни 1997 г. Агенцията открива процедура за раздържавяване на 80% от капитала на каучуковия завод, но работническо-мениджърският ентусиазъм не трае дълго. През есента на същата година, ден преди да приключи конкурсът за оценители, приватизационната процедура е прекратена. Това бе най-лошият ден в моето тригодишно управление - споделя г-жа Стефчева. - На 13 октомври 1997 г. трябваше да се отворят пликовете от конкурса за оценка на дружеството. До ноември тя щеше да е готова, а до декември вече щяхме да сме собственици. Бяхме готови да предложим разсрочено плащане за толкова години, колкото ни разреши Агенцията за приватизация. Имахме и гарантирана финансова подкрепа от български банки и от някои руски и италиански фирми.


Раздържавяването е спряно поради определянето на каучуковия завод за пулова приватизация. Сега, след като стане известен инвестиционният агент, Зебра 2000 отново възнамерява да е сред основните кандидат-купувачи. Нещо повече - и работниците, и мениджърите смятат, че други мераклии за това голямо и старо предприятие едва ли ще има.


Сметки на сън - сметки наяве


До 1987 г. в Нови Искър е трябвало да бъде завършено строителството на уникален по размерите си смесителен цех. За целта БИОХИМ предоставя кредит за 23 млн. щ. долара. Днес за великата идея напомнят само стърчащите бетонни блокове. Колкото до внесеното руско оборудване, то е продадено в средата на миналата година срещу 131 хил. щ. долара на италианския партньор.


За последните две години ръководството на Зебра се е освободило от ненужни активи на стойност 400 хил. щ. долара. Вместо да се завъртят в производството обаче, парите са отишли за покриване на стари задължения. В момента дружеството няма изискуеми задължения. Тези по ЗУНК са разсрочени до 2001 година. Редовно се погасяват и разсрочените около 100 млн. лв. задължения към Булгаргаз. През септември 1997 г. по сметките на Булгарлизинг са преведени последните 200 млн. лв., с което изцяло е изплатена доставената преди десет години за 180 хил. швейцарски франка линия за производство на еластични гуми. А в края на миналата седмица бе подписан и споразумителен протокол със Столичното управление на Данъчна администрация, според който за четири месеца Зебра ще изплати 92 млн. лева. Очаква се в скоро време подобен договор да бъде подписан и с Държавно обществено осигуряване, на което предприятието дължи 60 млн. лева лихви.


Въпреки големите плащания в последните месеци на миналата година Зебра е превеждала авансово по 100 млн. лв. данък върху печалбата. За цялата 1997 г. сумата възлиза на 750 млн. лева.


В новата бизнеспрограма на каучуковия завод е записано, че до края на първото тримесечие на 1998 г. трябва да заработи българо-руското съвместно предприятие. До края на годината пък се очаква плод и от другите два джойнтвенчъра. От старите оздравителни намерения не е осъществена само продажбата на цеха в ботевградското село Гурково, тъй като никой не е пожелал да плати за него 230 хил. щ. долара. От думите на г-жа Стефчева става ясно, че в Гурково е роден бившият директор Радул Цеков, решил очевидно да остави нещо за спомен на съселяните си. Именно там е бил базиран и първият джойнтвенчър, но след като оборудването е преместено в Нови Искър, сградите са опустели. Успях да убедя италианците да върнем машините в Зебра, защото беше нерентабилно всеки ден да се разнасят с камиони каучукови смеси - заявява днес Славка Стефчева. - Извиних се на местните хора, но нито държавата, нито колектива на Зебра, с чиито пари е построен цехът, могат да си позволят нови загуби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във