Банкеръ Daily

Общество и политика

Смениха ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси

Служебният министър на образованието и науката Николай Денков обяви, че преди около месец е сменено ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси. Причината е свързана със съмнение за това как се разпределят средствата и как се подбират проектите.

Има сигнали, че може би организацията не е както трябва и затова с влизането си в Министерството на образованието и науката, направихме анализ на настоящата ситуация и сменихме ръководството на центъра за развитие, каза Денков на националната конференция, на която беше обявено началото на новия седемгодишен период на европейските програми "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност" за 2021-2027 година.

Той обобщи, че Центърът за развитие на човешките ресурси е в ролята на Национална агенция по двете европейски програми. Министърът уточни, че в медиите периодично се появявали сигнали за нарушения, а след извършена проверка от новото ръководство на образователното ведомство се е оказало, че те са били основателни. Затова, още в началото на мандата, беше сменен ръководителят на центъра Петьо Кънев. 

Надеждите ни са, че новото ръководство на центъра за развитие, начело с Михаил Балабанов, ще поеме по правилния път, каза на конференцията министър Денков. Той отбеляза, че разчита на него и през следващия период ще бъде пример за това как трябва да се използват европейските средства.

Министърът обяви, че в момента се обсъждат конкретните мерки - как се кандидатства, как се процедират документите, как се оценяват проектите, как се оценява публичността на всяка една сделка, за да може и хората, и обществото, да са убедени, че всичко е направено правилно. И добави, че вече ще се използва система на Европейската комисия за това как се определят оценителите, за да има пълна прозрачност на подбора на проектите по програмите. Според него трябва да има и по-голяма отчетност пред обществото - какви са предстоящите покани и какво е направено, за да се подаде информация. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във